Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

De Vlaamse regering maakt 1 miljoen euro vrij om in het hartje van Antwerpen 7,5 ha verharding weg te breken en de Hollebeekvallei te herstellen. Dat is één van de weinige deels bewaarde beekvalleien doorheen de stad. De Hollebeekvallei komt nu ter hoogte van de Krugerstraat en de Antwerpsesteenweg abrupt ten einde en verdwijnt onder de grond. Concreet wordt via drie quick-wins bijkomende oppervlakte voor natte natuur en bufferruimte voor water gecreëerd.

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst
Waar de Hollebeek ondergronds werd gelegd zal ze heropend worden. Op die manier wordt er 1,8 ha extra waterbuffering en groen in de stad gerealiseerd. Op korte termijn zal ook de uitgraving en her-ingebruikname gebeuren van een historische gracht in het recent geopende groengebied ‘De Blikvelden’. 
 
Ook zullen verschillende zones die vanuit de Hendriklei een verbinding maken met het park worden onthard. Via een derde quick-win wordt een waterbuffering voorzien voor het verzamelen van overstromingswater in de zone langs de Lageweg. De aanleg van deze waterbuffer kadert in de totale herontwikkeling met een tramstelplaats en een robuust waternetwerk.
 
“Om de Hollebeekvallei in al haar glorie te herstellen slaan we de handen in elkaar met de lokale partners. Ook bij hen leeft het besef dat strategisch investeren in meer groen en meer ruimte voor water en tegelijk afscheid nemen van verharding niet enkel een antwoord is op de klimaatuitdaging, maar ook voor hun inwoners en hun leefkwaliteit een grote meerwaarde is. Het fungeert als groene long en airco in hete zomers, maar zorgt bovenal ervoor dat water minder snel in de rioleringen verdwijnt”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten