Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerp nieuwe tuin KMSK Antwerpen is klaar

De renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zit in de laatste fase. Daarna wordt ook de buitenomgeving van het museum aangepakt. Er wordt gekozen voor een groene ruimte met plaats voor kunstbeleving en zachte recreatie. Het schepencollege heeft het ontwerpplan reeds goedgekeurd. Als alles loopt zoals gepland start de aanleg van de tuin in het voorjaar van 2021.    

Ontwerp nieuwe tuin KMSK Antwerpen is klaar_©TeamvanMeer (1)
Het museum en de grond errond zijn eigendom van de Vlaamse overheid. Bij de heraanleg van de buitenruimte werd de stad Antwerpen nauw betrokken. Team van Meer architecten uit Hasselt won met hun voorstel en plan de ontwerpwedstrijd. Het gaat om de tuin die zich naast en achter het museum bevindt.
 
De oorspronkelijke tuin werd destijds tegelijk met de oprichting van het museum aangelegd. Net als het gebouw waarin diverse klassieke stijlkenmerken te herkennen zijn, werd de tuin ontworpen als een formele tuin die in zijn vormgeving verwijst naar de classicistische en formele Franse tuinen.
 
Vandaag zijn er slechts weinig elementen overgebleven van het oorspronkelijke ontwerp. Naast de historische afsluiting resten enkel nog een aantal originele bomen. Ook de kenmerkende niveauverschillen werden aangepast.
 
Het architectenkantoor vertaalde de historische structuur van de museumtuin naar een hedendaagse vormgeving. De tuin kan zo een rol opnemen als tentoonstellingsruimte en kleinschalige en intieme belevingsruimte voor de buurt. Er is aandacht voor de oorspronkelijke geometrische assenstructuur, die wordt aangevuld met speelsere vormen en een gevarieerd groengebruik en reliëf.
 
“Binnen ons concept willen we de tuin zowel ruimtelijk als functioneel opnieuw aansluiting laten vinden bij het gebouw en de wijk. Naast de restauratie en het behoud van de resterende originele elementen, zochten we voor het ontwerp opnieuw aanknoping bij het historische concept van de tuin en zuidwijk. Een zuivere reconstructie van het historische plan is echter niet aangewezen. Hoewel de museumtuinfunctie nog steeds aanwezig blijft, is de ervaring van architectuur, kunst en publieke ruimte sterk geëvolueerd”, is te lezen op de projectfiche.
 
“Met het nieuwe ontwerp willen we de onderliggende historische structuur opnieuw herkenbaar maken, vertaald naar een hedendaagse vormgeving, waardoor de museumtuin een nieuwe rol kan opnemen als groene oase voor de buurt met ruimte voor zachte recreatie. Bovendien biedt een aangepaste vormgeving ook meer mogelijkheden om de diverse randvoorwaarden met betrekking tot de beveiliging, de toegankelijkheid en het onderhoud van de tuin beter te integreren”, aldus de architecten van Team van Meer.
 
Schepen Fons Duchateau, bevoegd voor groen, is opgetogen over het ontwerp. “De buurt krijgt er een mooi en open stuk groen bij, met ruimte voor kleinschalige activiteiten en kunstbeleving. Het plan sluit ook mooi aan bij de ontwikkeling van de gedempte Zuiderdokken. In ruil voor een maximale toegankelijkheid van de nieuwe museumtuin neemt de stad een deel van de aanlegkosten en het groenbeheer voor haar rekening”, zegt de schepen.
 
Ook Luk Lemmens, voorzitter van het KMSKA, is een tevreden man. “Na jaren werfzone is de heraanleg van de tuin ongetwijfeld datgene waar de buurt het meest naar uitkijkt. Ook voor ons is het een belangrijke nieuwe stap naar de heropening. Een groene gordel rond ons museum zal de prachtige, gerestaureerde gevel alleen maar meer doen schitteren. Bovendien sluit het ontwerp nauw aan bij de open en toegankelijke sfeer die we willen uitstralen”, besluit Luk Lemmens.

Foto: Team van Meer architecten.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten