Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerp voor watertoren Groenendijk in Oostduinkerke

De watertoren 'Groenendijk' op de hoek van de Nieuwpoortsteenweg en de Kinderlaan in Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde, wordt publiek toegankelijk gemaakt. Voor de praktische realisatie van dat project koos het gemeentebestuur voor het ontwerp van de TM Johansen Skovsted Arkitekter en Veldhuis Architectuur. De voorlopige oplevering van de werken is voorzien in de eerste helft van 2024.

Ontwerp voor watertoren Groenendijk in Oostduinkerke_ARCHITECTEN VELDHUIS EN JOHANSEN SKOVSTED (4)
Een jaar geleden raakte bekend dat Aquaduin de watertoren toegankelijk zou willen maken voor het publiek. Het bouwwerk is immers al sinds 1969 een architecturaal icoon in de streek. maar niet vrij te bezoeken omwille van de strenge veiligheidsmaatregelen rond de watervoorziening.

De raad van bestuur van  Aquaduin ging daarom op zoek naar een definitief ontwerp om de toegankelijkheid van de watertoren mogelijk te maken. Via de procedure Oproep WinVorm werd aan de hand van een architectuurwedstrijd het beste ontwerp gekozen. Aquaduin kreeg hierbij professionele ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen en de Kwaliteitskamer. De Kwaliteitskamer is een commissie die gratis advies geeft aan publieke West-Vlaamse projecten.

Er werd gekozen voor een ontwerp van TM Johansen Skovsted Arkitekter en Veldhuis Architectuur, met een externe trap van ruim 40 m hoog en een lift. De bijkomende structuur is zeer slank en geeft de bezoekers vanaf  de trap verschillende  perspectieven  op de bestaande toren en het landschap.

De trap en de liftkern voor bezoekers zijn duidelijk gescheiden van de bestaande ingang van de toren die bestemd is voor onderhoud. Er zijn slechts drie raakpunten voorzien  tussen de  nieuwe structuur  en de watertoren, waardoor  de ingrepen aan de nu reeds elegante watertoren minimaal zijn. Het sterke radiale silhouet van de watertoren blijft gevrijwaard.

"Door de nieuwe toevoegingen voldoende ver te laten landen van de voet van De Groenendijk, raakt het mooie. slanke silhouet ongestoord de grond. De liftschacht en de trap zijn duidelijk slanker dan de basis van de watertoren. De expressieve trap geeft ook een duidelijk signaal: dit is een publieke bestemming”, benadrukken de architecten Veldhuis en Johansen Skovsted het samengaan van de nieuwe publieke functie en de huidige schoonheid van de watertoren.

Bijkomend zal de bestaande ruimte onder het dak worden gerenoveerd en omgebouwd tot 'wolkenkamer': een polyvalente ruimte voor de lokale gemeenschap  die tijdelijk  of permanent kan worden ingezet voor lezingen. tentoonstellingen. educatie of gewoon als uitkijkpost of ontmoetingsplek het hele jaar door. Rondom de bestaande trap worden een toilet, een bergruimte en een kleine bar voorzien.

“De watertoren is een baken voor de streekbewoners zoals de vuurtoren een baken is voor de vissers. Vanop de toren zal men een eindeloos zicht hebben op het polderlandschap en beloond worden voor de fysieke inspanning als men de trappen neemt. Voor de minder sportievelingen is er een lift tot in de nok. We kijken er naar uit om iedereen uit de streek en ver daarbuiten te laten meegenieten van onze geliefde watertoren”, aldus Marc Vanden Bussche, voorzitter van Aquaduin.
We kijken ernaar uit om iedereen te laten meegenieten van onze watertoren, zeggen (vanaf l.) ir. Johan Verbauwhede (directeur-generaal van Aquaduin), Marc Vanden Bussche (voorzitter Aquaduin en burgemeester van Koksijde) en Geert Vanden Broucke (lid van de raad van bestuur Aquaduin en burgemeester van Nieuwpoort). (Foto: © Sofhie Legein / Gemeente Koksijde).
Foto: Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten