Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

De stad Lokeren kocht vorig jaar het oude postgebouw op de hoek van de Durmelaan en de Markt met de bedoeling er in de toekomst enkele stadsdiensten onder te brengen. Nu wordt het renovatieproject in gang gezet, gevolgd door de herbestemming van het gebouw. Bressers Architecten uit Gent is zopas aangeduid als ontwerper van het renovatieproject. De opening van het vernieuwde postgebouw is begin 2023 gepland. Het budget bedraagt 3 miljoen €.

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren_Bressers Architecten_HOOFDFOTO
Het statige pand aan de Markt in Lokeren stond al enkele jaren leeg nadat de postdiensten verhuisden naar een andere locatie op de Markt. De stad Lokeren kocht het gebouw van een Gentse privé-eigenaar voor 800.000 € met de bedoeling om hier op termijn de dienstverlening voor de inwoners en bezoekers uit te breiden en te moderniseren. Om dat project in goede banen te leiden werd een ontwerper gezocht.
 
Alle kandidaat-ontwerpers kregen de opdracht om een voorstel in te dienen voor een totaalrenovatie van het historische gebouw dat in 1906 werd ontworpen door architect Alfons Van Houcke. De ontwerpopdracht omvat de renovatie en herinrichting van het gebouw, inclusief de binneninrichting.
 
Het toekomstige postgebouw zal niet zomaar ingericht worden als een praktische gebruiksruimte, dit moet ook gebeuren met aandacht voor de architectuur en erfgoedwaarde. Het geheel moet aantrekkelijk zijn voor zowel de gehuisveste diensten als voor de bezoekende burger.
 
Op de benedenverdieping zullen al zeker de dienst Toerisme (nu gevestigd aan de Markt nr. 2) en het stadsarchief (nu in de Torenstraat) worden ondergebracht. De resterende ruimte van het gebouw (restruimte gelijkvloers, de eerste en tweede verdieping) zal benut worden voor het inrichten van vergader-, expo- en ontmoetingsruimtes en een polyvalente zaal. Deze laatste zal dienst doen als ceremonieruimte en voor de ontvangst van groepen. Ook de gemeenteraad zal hier maandelijks vergaderen. De multifunctionaliteit van de ruimtes wordt dus erg belangrijk.

Bressers Architecten

Bressers Architecten wordt voor deze opdracht bijgestaan door Bailleul ontwerpbureau (scenografie), STir (ir. technieken) en Studiebureau Riessauw (ir. stabiliteit). Bressers Architecten gaat al verschillende decennia de uitdaging aan om waardevol patrimonium de aandacht te geven die het verdient. Dat doen ze door het te restaureren, te herbestemmen of te voorzien van een hedendaagse invulling of uitbreiding. Dit zorgt niet alleen voor een grote expertise en specialisatie in restauratietechnieken maar betekent ook een streven naar vernieuwende architectuur in een historische context.
 
Sinds 2000 wordt het architectenkantoor geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. Zij worden ondersteund door een multidisciplinair team van 29 mensen, bestaande uit architecten, ingenieurs, interieurarchitecten, historici en designers. Een paar jaar geleden werden de activiteiten opgesplitst in twee afdelingen die elk de basispijlers van Bressers Architecten vertegenwoordigen: Bressers Erfgoed en BLAD (Bressers Laboratorium voor Architectuur Design).
 
Bressers Erfgoed legt de focus op erfgoed. De eigen expertise en ontwikkelingen binnen de wereld van de erfgoedzorg staan hierbij centraal. De medewerkers laten zich inspireren door historische gebouwen. Er is een fascinatie voor het bestaande, gebouwen worden grondig geobserveerd en geanalyseerd. Kijken naar wat authentiek en kwalitatief is staat centraal om zo, samen met de opdrachtgever, een concept uit te werken om de toekomst van het gebouw te verzekeren.
 
BLAD concentreert zich op innovatie in architectuur en design en wil vooral duurzame, kwalitatieve en hedendaagse projecten neerzetten. Het onderzoekend ontwerptraject in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en het architecturaal experiment vormt de basis van de ontwerpen. Momenteel werkt het team van BLAD in Lokeren ook aan het ontwerp voor de herbestemming van de Sint-Jozefkerk Spoele aan de Jozef De Veusterstraat.
 
Bressers Architecten is bekend van onder meer de restauratie en herinrichting van het stadhuis van Gent, de restauratie van de Sint-Baafskathedraal en het ontwerp van het nieuwe bezoekerscentrum voor het Lam Gods. Het project van de heropbouw en herbestemming van de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle is recent genomineerd voor de Onroerenderfgoedprijs 2020 van Vlaanderen die op 2 oktober wordt uitgereikt.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten