Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerper aangeduid voor sporthal en brandweerkazerne in Anderlecht

Het Brusselse architectuurkantoor Bogdan & Van Broeck heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de brandweerkazerne en een buurtsporthal in Anderlecht. Voor dit project werkt Bogdan & Van Broeck samen met BAS, RCR studiebureau, iVec, Venac, studiov2 en BTV Control. De opening van het nieuwe complex is voorzien tegen eind 2024.  

Ontwerper aangeduid voor sporthal en brandweerkazerne in Anderlecht (4) - Copy
De kazerne met garages, leefruimtes voor de brandweerlieden en een sportinfrastructuur die ook voor buurtbewoners toegankelijk zal zijn, wordt gebouwd tussen het Brusselse Kanaal en de Bergensesteenweg. Het team ontwerpt hier een brandweergebouw met een dorp op het dak van de interventietempel en een sporthal die met de buurt gedeeld wordt.
 
De nieuwbouw heeft een bruto-oppervlakte van ongeveer 5.700 m², waarvan circa 1.300 m² voor de sporthal. Het volume en de karakteristieke daken weerspiegelen de industriële gebouwen uit de omgeving. Samen met de wachtposten geven ze het sportcentrum een eigen identiteit langs het kanaal.
 
Het project is een opdracht van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI). Er waren 59 kandidaturen voor de openbare aanbesteding met Europese bekendmaking die ze had uitgeschreven. Hieruit werden vijf teams geselecteerd, die elk een offerte van hoge kwaliteit indienden (Atelier 229, Bogdan & Van Broeck-Bas, Dhooge & Meganck - HCVA, HUB-Tractebel en Label-Bovenbouw).
 
Een jury bestaande uit toekomstige gebruikers, betrokken administraties en experts selecteerde het voorstel van Bogdan & Van Broeck, omdat dit het beste beantwoordde aan de diverse verwachtingen, onder meer over de werking van het project en over de architecturale en stedelijke kwaliteiten.
 
In een brandweerkazerne zijn tijd en beweging belangrijk: het op tijd uitrukken van de brandweer, de brandweeroefeningen, professionele, maar ook recreatieve bewegingen… Een brandweerkazerne is tevens een plaats waar mannen en vrouwen wonen, werken, eten, studeren, slapen, en wachten op het volgende alarm. Het ontwerpteam vertaalt dit naar een architectuur met drie protagonisten: de interventietempel, het dorp en de wachtposten.
 
De interventietempel bevat de garages en de technische zones. Ze ondersteunen een snel vertrek en een vlotte terugkeer van de brandweerwagens. Efficiëntie staat er voorop. Het dorp erbovenop is de thuisbasis van de brandweermannen en -vrouwen. De dynamiek is er heel verschillend. De menselijke maat heeft er de bovenhand.
 
De interventietempel en het dorp zijn verbonden door de wachtposten, die, waar je je ook bevindt in het gebouw, zorgen voor een snelle route naar de vertrekzone, onmisbaar voor een brandweerkazerne. Door de interventietempel en het dorp echter van elkaar te scheiden, creëer je rust voor de 'bewoners’.
 
Het geheel heeft een dubbele structuur. Corresponderend met de aard van de activiteiten die er plaatsvinden, is de interventietempel opgetrokken uit de ruwere materialen beton en baksteen. De bovenliggende structuur met het dorp is volledig in houtskeletbouw opgetrokken. De keuze voor deze structuur maakt grotere overspanningen mogelijk in de interventietempel en genereert een heel grote vrijheid in het dorp. Het laat ook een grote flexibiliteit toe voor de toekomst.
 
Rechtstreeks toegankelijk via een afzonderlijke ingang voor de omwonenden, bevindt zich op de verdiepingen het sportcomplex met een ontspanningsruimte, twee zalen voor de zachtere sporten en de gevechtssporten, en een grote omnisporthal met zenitaal licht. De omnisporthal zal zowel door de brandweerlui als door de omwonenden gebruikt worden. Zo genieten die laatste van de faciliteiten van de brandweerkazerne, maar zonder toegang te hebben tot de zones die uitsluitend zijn voorbehouden voor de brandweer zelf.

Technische fiche

• Locatie: Bergensesteenweg 409, 1070 Anderlecht
• Opdrachtgever: Maatschappij voor Stedelijke Inrichting MSI
• Architectuurbureau: Bogdan & Van Broeck
• Team: Felix Ballauf, Emilie Bechet, Andriy Bruyninckx, Laura Janssens en Lourenço Van Innis
• Structuur: BAS
• Technieken: RCR studiebureau
• Epb: iVec
• Akoestiek: Venac
• BIM: studiov2
• Coördinatie Gezondheid & Veiligheid: BTV Control
Beelden: © Bogdan & Van Broeck
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten