Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerper voor het grootste circulaire waterproject van Vlaanderen

Sweco is door de joint venture ‘Levering’ aangesteld voor het ontwerp van het leidingdistributienetwerk voor de koelwaterfabriek van het Waterkrachtproject in de haven van Antwerpen. Samen met de projectpartners Aquafin, water-link, Ekopak en het infrafonds gemanaged door PMV, werkt het studiebedrijf mee aan dit project om gezuiverd afvalwater op te werken tot koelwater voor bedrijven. Sweco is verantwoordelijk voor de volledige uitwerking en begeleiding van het netwerk en de daarbij horende pompstations. Hun bijdrage omvat onder andere de haalbaarheidsstudie, de opmaak van het voorontwerp, de MER-studie, het vergunningstraject, de aanbesteding en de begeleiding van de uitvoering. Om deze complexe engineering puzzel te leggen, schakelt Sweco bodem-, water- en infrastructuurexperten uit hun verschillende divisies in.

Ontwerper voor het grootste circulaire waterproject van Vlaanderen
De nieuwe koelwaterfabriek zal vanaf 2025 elk jaar 20 miljard liter gezuiverd afvalwater naar koelwater opwaarderen. Dat is evenveel als het waterverbruik van meer dan 600.000 inwoners. De fabriek komt op een perceel in het NextGen-district, de voormalige Opel-site die omgebouwd wordt tot circulaire hub in de haven van  Antwerpen. Water-link drijft hiermee zijn capaciteit voor de levering van proceswater in de haven gevoelig op. Het is de bedoeling dat over vijf jaar de helft van het Antwerpse industriewater vervangen wordt door gezuiverd rioolwater. Waterkracht wil de druk op natuurlijke zoetwaterbronnen verminderen en meer inzetten op circulair water. Bedrijven en inwoners van Antwerpen krijgen zo meer leveringszekerheid, ook in tijden van droogte. Dankzij innovatieve waterzuiveringstechnieken is het water bovendien van hoge kwaliteit. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten