Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerper voor ontmoetingscentrum Wevelgem en heraanleg centrum Gullegem

De studieopdracht voor het bouwen van een nieuw ontmoetingscentrum, de aanleg van een centrumplein, het openleggen en herinrichten van de Heulebeek en het opwaarderen van centrale groenzones te Gullegem-Wevelgem, is gegund aan het ontwerpteam Dierendonckblancke architecten, OKRA landschapsarchitecten en Veldhuis. De opdrachtgevers zijn gemeentebestuur van Wevelgem en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Ontwerper voor ontmoetingscentrum Wevelgem en heraanleg centrum Gullegem2
Dierendonckblancke Architecten, OKRA Landschapsarchitecten bv, Veldhuis Architectuur bv
Het nieuwe ontmoetingscentrum toont zich als twee geschakelde volumes. Het gebouw medieert tussen de grotere schaal van de kerk en van de appartementsgebouwen en de typische achter- en bijbouwen in het omringende dorpsweefsel. Het ontmoetingscentrum komt vrij in de ruimte te staan en gaat duidelijke relaties aan met de omliggende publieke plekken. De slanke kop van het gebouw richt zich naar het Dorpsplein. De cafetaria en ingang worden aan deze kant. Een transparante en drempelloze glazen plint en een luifel verbinden het gebouw met de publieke ruimte. De luifel vormt de overgang tussen binnen- en buitenruimte. 
 
De Heulebeek keert terug in het hart van Gullegem als een groenblauwe ader. Ze wordt niet meer ingeperkt maar krijgt plaats om buiten de oevers te treden. De beide oevers krijgen gelijkwaardige belevingsplekken. De vergroening reikt tot aan het Dorpsplein. Het nieuwe centrumplein krijgt een langwerpige vorm en biedt verschillende zichten op de omgeving. Er wordt gekozen voor een autoluwe inrichting.
 

Beelden: Dierendonckblancke Architecten, OKRA Landschapsarchitecten bv, Veldhuis Architectuur bv
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten