Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

De vzw SMD-L, het bestuur van verschillende Leuvense scholen (Sancta Maria, Mater Dei en de Sint-Jansschool) heeft twee ontwerpteams geselecteerd voor de realisatie van de nieuwe campus Mechelsevest en de campus Sint-Jacobsplein. Het gaat om projecten van respetievelijk 2 en 10 miljoen €.

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend_Sint-Jacobsplein
Zowel voor de Sint-Jansschool aan de Mechelsevest, als voor de basisschool Mater Dei en de vestiging van de secundaire school Sancta Maria Leuven aan het Sint-Jacobsplein is een nieuwe fase van het masterplan van SMD-L begonnen. Voor beide locaties is nu een ontwerpteam aangeduid.
 
Om de teams te selecteren had SMD-L, het schoolbestuur, dat ook nog Sancta Maria basisschool en Sancta Maria secundair in de Charles Deberiotstraat in Leuven onder zijn hoede heeft, een ontwerpwedstrijd georganiseerd.
 
Hierbij werden per locatie enkele ontwerpteams uitgekozen die vervolgens, op basis van een uitgeschreven bouwprogramma, hun visie mochten voorstellen aan een hiervoor speciaal samengestelde jury. De voorstellen werden beoordeeld aan de hand van criteria zoals landschapsinrichting, architecturale vormgeving, functionaliteit van het plan, duurzaam en energiebewust bouwen en budgettaire haalbaarheid.
 
Voor de locatie Mechelsevest werd het ontwerpteam onder leiding van de architecten URA aangeduid. De voorgestelde visie zet vooral in op de basiskwaliteiten van de bestaande gebouwen, de speelplaats en de tuin, en versterkt die door het toevoegen van een nieuwe
inkomzone en het organiseren van de klassen rond de speelplaats. Het geheel wordt bouwtechnisch opgewaardeerd. Deze werken betekenen een investering van ongeveer 2 miljoen €.
 
Voor de locatie Sint-Jacobsplein werd gekozen voor het ontwerpteam, onder leiding van de architecten a33. In hun visie komt er naast het te renoveren klooster en herenhuis een nieuwbouwvolume tegen het Sint-Jacobsplein.
 
De kleuters krijgen een nieuw gebouw dat aanleunt tegen de serre van de Kruidtuin. Enkele gebouwen worden afgebroken, alle andere worden gerenoveerd. Deze werken vragen een investering van ongeveer 10 miljoen €.
 
“Voor beide locaties is het ontwerpproces ondertussen gestart. De visies worden in nauw overleg met de scholen uitgewerkt. We mikken op het begin van het schooljaar 2024-2025 voor de volledige ingebruikname van de vernieuwdecampussen”, aldus Dirk Stiers, voorzitter van SMD-L.
Een sfeerbeeld van de speelplaats op de locatie Mechelsevest.
 
Leuven maakt 1,6 miljoen € vrij voor secundaire scholen
 
De stad Leuven maakt een budget van 1,6 miljoen € vrij voor (ver)bouwplannen van Leuvense secundaire scholen die de komende jaren extra capaciteit willen creëren.
 
Daarmee vult de stad de subsidies aan die de Vlaamse overheid voorziet om meer capaciteit te creëren in het onderwijs. Dat maakte de Leuvense schepen van Onderwijs Lalynn Wadera zopas bekend.
 
De Leuvense secundaire scholen hebben ambitieuze plannen om te verbouwen of extra nieuwe gebouwen te zetten en zo meer leerlingen te kunnen ontvangen.
 
“Omdat bij de aanvraagprocedure in 2019 bleek dat de Vlaamse subsidie van 10 miljoen € ontoereikend was voor die plannen, hebben we met de stad gezocht naar bijkomende middelen. Want elk kind moet kwaliteitsvol onderwijs kunnen volgen in Leuven, en daar willen wij ook onze verantwoordelijkheid voor nemen”, zegt schepen Lalynn Wadera.
 
Verbouwingen starten
 
De Middelbare Steinerschool De Zonnewijzer, Go! Middenschool Ter Beuke, KS Leuven en het Provinciaal onderwijs De Wijnpers maken hun verbouwplannen stilaan concreet. Zij zullen de komende jaren de gereserveerde subsidies dan ook effectief gaan gebruiken.
 
De stad reserveert daarom nu al 1,6 miljoen € in de budgetten, om zo de geraamde kosten van de geplande projecten mee te dragen. “Daardoor kunnen we de scholen snel uitbetalen zodra ze van start gaan. We moeten immers vandaag al beginnen bouwen om de extra stoelen te bekomen die over vier jaar nodig zullen zijn”, zegt schepen Wadera.
Of Leuven hiermee de toekomstige nood aan extra stoelen in het onderwijs helemaal zal kunnen opvangen, is nog niet duidelijk. “Momenteel loopt er een nieuw onderzoek naar de capaciteitsnoden in Vlaanderen. Daaruit zal blijken welke inspanningen nog nodig zijn en welke middelen Vlaams minister Ben Weyts nog voorziet voor capaciteitsuitbreidingen”, besluit schepen Wadera.
“Als we niets doen, dan zijn er tegen 2025 meer dan tweeduizend stoelen te kort in de Leuvense scholen”, zegt schepen van Onderwijs Lalynn Wadera.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten