Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerpopdracht voor herbestemming Antwerpse brandweerkazerne

De brandweerkazerne in de Paleisstraat in Antwerpen dateert uit het begin van de twintigste eeuw en is beschermd als monument. Omdat de brandweer verhuist naar een nieuwe locatie, wordt het monument.  Gerestaureerd en wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. Hiervoor wordt een ontwerpopdracht uitgeschreven. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot uiterlijk woensdag 24 juni om 14 uur.

Ontwerpopdracht voor herbestemming Antwerpse brandweerkazerne_FOTO AG VESPA
Het gaat om een mededingingsprocedure met onderhandeling, met Europese bekendmaking. De kandidaat moet beschikken over sterke ontwerpcapaciteiten.en aandacht hebben voor de erfgoedwaarden. Het ontwerp moet zowel ontwerpmatig, restauratief als materiaal-technisch kwaliteitsvol zijn en waar mogelijk reversibel, met respect voor de bestaande historische en waardevolle context. Het programmatorisch onderzoek maakt deel uit van de opdracht.
 
De ontwerper staat voor een boeiende uitdaging om de volgende aspecten en randvoorwaarden te integreren in het ontwerp en te zorgen voor een goede uitvoering ervan: de architecturale kwaliteit, de omgang met het waardevolle erfgoed, het integreren van nieuwe noden en behoeften en duurzaamheid en dit op een economisch verantwoorde wijze.
 
Het betreft een architectuuropdracht bestaande uit een vast en een voorwaardelijk gedeelte, aangevuld met: de ingenieursopdracht stabiliteit, de opdrachten voor de technieken, de energiedeskundige, de akoestiek, de restauratie en aanvullende onderzoeken (materiaal-technisch, stratigrafisch, energieaudit, enz.). AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen, treedt op als de aanbestedende overheid. Het uiterste tijdstip van ontvangst van de aanvragen tot deelneming is woensdag 24 juni om 14 uur.
 
De voormalige brandweerkazerne werd gebouwd in de periode 1908-1911 naar een ontwerp van Jan Van Asperen in samenwerking met Alexis Van Mechelen en Emiel Van Averbeke. Deze laatste was verantwoordelijk voor de tekeningen van de gevels met decoratieve details, typerend voor zijn architectuur.
 
De Paleisstraat was van bij de aanleg een vrij drukke, brede verbindingsweg door deze negentiende-eeuwse buurt net buiten de leien. Er werden een aantal openbare gebouwen ingeplant, zoals de brandweerkazerne en het politiekantoor. Ook het Sint-Norbertusinstituut, één van de weinige katholieke scholen in de buurt, werd hier gebouwd, op de hoek met de Bolwerkstraat. 
 
De Paleisstraat heeft een erg heterogene bebouwing van woon-, handels- en nijverheidspanden uit de negentiende en twintigste eeuw. De basisbebouwing ontstond voor de Eerste Wereldoorlog, maar werd door talrijke verbouwingen en nieuwbouwprojecten sterk verstoord. Tijdens het interbellum werd een belangrijke reeks verbouwingen en aanpassingen in het straatbeeld uitgevoerd, ook gerelateerd aan de wederopbouw die nodig waren na de bominslagen die tijdens de Eerste Wereldoorlog de Paleisstraat teisterden.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten