Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerpteam voor heraanleg van Antwerpse Wapper gekend

De heraanleg van de Wapper, het iconische langwerpige plein centraal aan de Antwerpse Meir, gaat een volgende fase in. Het schepencollege gunde het project aan het ontwerpteam OMGEVING en De Urbanisten. Het is de bedoeling dat de ambities van de stad rond dagelijks gebruik, klimaat en archeologie een plaats krijgen in het project. Antwerpen selecteerde vorige zomer vijf ontwerpbureaus om een visienota met schetsontwerp te maken voor de heraanleg van de Wapper. Midden november volgde een doorlopend inspraakmoment waarop ongeveer tweehonderd inwoners langskwamen om de anonieme ontwerpen te ontdekken. De bezoekers konden niet stemmen maar wel hun mening geven over de verschillende ontwerpen.

Ontwerpteam voor heraanleg van Antwerpse Wapper gekend
Frederik Beyens

Voor de Wapper start nu de conceptfase. Daarin gaat het ontwerpteam verder aan de slag met de feedback van het inspraakmoment, de jury en het college. Historisch gezien heeft de Wapper altijd al een bijzondere band gehad met water. In de vijftiende eeuw lag er op die locatie een rui die de stad van drinkwater voorzag. In het nieuwe ontwerp is er bij voorkeur een verwijzing naar de aanwezigheid van deze structuur. Daarnaast maken het Rubenshuis en de verschillende kunstwerken en monumenten duidelijk dat het plein een belangrijke historische waarde heeft. Op het vernieuwde plein moeten die historische elementen weloverwogen geïntegreerd worden. Het conceptontwerp wordt voorzien voor de komende zomer. In september volgt dan een nieuw inspraakmoment voor de inwoners. De input van dat inspraakmoment zal eveneens worden verwerkt in het voorontwerp. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten