Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerpteams gezocht voor onderzoek 'De Droge Delta - fase 2'

Begin dit jaar startte Labo Ruimte het onderzoek ‘De Droge Delta’ op. In een eerste diagnosefase bracht het consortium Sweco, Cluster en Universiteit Antwerpen de uitdagingen rond waterschaarste in Vlaanderen en het verband met ruimte, in kaart en beeld. In een tweede fase van het onderzoek worden drie ontwerpteams gezocht die de inzichten en tools uit die eerste fase moeten testen op drie concrete cases. Offertes kunnen ingediend worden tot tot 27 september om 10 uur. Op vrijdag 3 september is er een infovergadering.

Ontwerpteams gezocht voor onderzoek ‘De Droge Delta - fase 2’ (1)
De zomers van 2017, 2018, 2019 en 2020 maakten de effecten van droogte zeer tastbaar. Vier jaren op rij werden we geconfronteerd met droogte en waterschaarste. Vlaanderen is – meer nog dan andere regio’s – erg gevoelig voor droogte. Deze zomer werden we dan weer geconfronteerd met extreme wateroverlast. Beide problematieken, waterschaarste en wateroverlast, zijn ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.
 
Binnen de veelheid aan initiatieven wil Labo Ruimte focussen op een proactieve aanpak. De ruimtelijke component van droogte en waterschaarste wordt in beeld gebracht, zowel de oorzaken en probleemstelling als de mogelijke oplossingen. De bedoeling is om het debat rond waterschaarste breder te voeren met verschillende sectoren, en in het bijzonder ruimtelijke actoren en de ontwerpwereld bewuster te maken van de rol die zij kunnen spelen in de strijd tegen droogte. 
 
De eerste fase van het onderzoek ‘De Droge Delta’, de fase van de diagnose, bracht alvast een aantal inzichten met betrekking tot heel Vlaanderen scherper in beeld. Via de opmaak van een atlas ging Labo Ruimte op zoek naar mogelijke vormen van droogtebestrijding die een duidelijke ruimtelijke component hebben.
 
Zo werd nagegaan hoe een aangepast landgebruik en een andere inrichting van de ruimte kunnen bijdragen tot het verminderen van het risico op waterschaarste. De manier waarop we onze ruimte gebruiken en inrichten heeft invloed op de evapotranspiratie, afstroming, infiltratie, opslag, … van het water. Per ecoregio werden uitdagingen en mogelijkheden, maar ook kansrijke type-oplossingen en ontwerptools aangereikt in de strijd tegen droogte.
 
In de tweede fase, de fase van het ontwerpend onderzoek, wil men verder aan de slag met de inzichten uit de diagnose. De strategieën uit de eerste fase worden getest en op punt gesteld. Het ontwerpend onderzoek wordt ingezet om een waaier aan mogelijkheden voor een droogte-aanpak te verkennen. Een belangrijke vraag is hoe we aan de slag kunnen met zowel micro-ingrepen in het landschap als met het inzetten van grote landschappelijke structuren in een droogtestrategie.
 
Voor dit ontwerpend onderzoek werden drie cases geselecteerd, namelijk het gebied van de Kleine Nete, De Denderflanken en (het afstroomgebied van) de Moervaartvallei. Daarbij wordt een landschapsecologische aanpak vooropgesteld: de thema’s landbouw, natuur en bebouwing dienen samen te worden behandeld. De droogte-opgave staat daarbij steeds centraal en er wordt maximaal op zoek gegaan naar ruimtelijke, organisatorische en financiële win-wins. 
 
Voor elk van de drie cases zoekt Labo Ruimte naar één ontwerpteam. De ontwerpers hebben een landschappelijke kijk op de droogte-uitdagingen en ervaring met ontwerpend onderzoek op regionale schaal. Het werk van de verschillende teams wil men inbedden in een gezamenlijk traject van ontwerpateliers, waarin de drie ontwerpteams met elkaar, maar ook met experts en gebiedsactoren in gesprek gaan.
 
Een informatievergadering zal plaatsvinden op vrijdag 3 september om 13 uur.  Daar zullen tevens de resultaten van de diagnosefase worden toegelicht, en wordt meer uitleg gegeven over de impactondersteuning die Universiteit Antwerpen zal bieden tijdens deze tweede fase.
 
Deze vergadering vindt plaats in het Herman Teirlinckgebouw - vergaderzaal 01.43 Auditorium aan de Havenlaan 88 in 1000 Brussel. Deelnemers kunnen inschrijven door een mailtje te sturen aan lieven.symons@vlaanderen.be. Wie vragen heeft over het bestek kan ook op dit adres terecht.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten