Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

De braakliggende site Hof van Mols in Wilrijk wordt ontwikkeld als residentieel woongebied met een uitgebreid zorgprogramma, kantoren met praktijkruimtes en een groene publieke ruimte. AG Vespa lanceert een oproep voor ontwerpers voor de opmaak van een inrichtings- en verkavelingsplan voor de site. Kandidaturen kunnen worden ingediend tot 5 november.

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk
De projectsite Hof van Mols bevindt zich in Wilrijk tussen de bosdreef Hof van Mols, de L. Mortelmansstraat, de E. Keurvelsstraat en de Boomsesteenweg (A12). Vandaag heeft de braakliggende weide in woongebied een beperkte gebruikswaarde. Men wil deze zone kwaliteitsvol ontwikkelen met een hoofdzakelijk residentieel (zorg)programma, afgestemd op de ruimere omgeving en met een kwalitatieve groene publieke ruimte.
 
De bedoeling is om de nieuwe site aantrekkelijk te maken voor verschillende leeftijdsgroepen met aandacht voor levenslang wonen. Het inrichtingsplan streeft naar een vernieuwend woonconcept dat bestaat uit ongeveer 40 woningen in verschillende woontypes.
Dat kan mogelijk gekoppeld worden aan een zorgfunctie zoals bijvoorbeeld co-housing voor 50-plussers of collectief wonen voor mensen met een beperking.Tegelijkertijd wil het Zorgbedrijf Antwerpen er een dienstencentrum en een zestigtal serviceflats voorzien, om een voldoende groot en kwalitatief zorgaanbod aan te bieden in de wijk Valaar.

Ten slotte voorziet het project ook kantoorachtigen, dat zijn geen klassieke kantoren, maar kantoren die zich lenen tot bijvoorbeeld praktijkruimtes.
 
Groene publieke ruimte
 
Het nieuwe woonproject wordt opgebouwd rond een groene publieke ruimte die een belangrijke rol zal spelen om het nieuwe project, de huidige buurt van Valaar en de verschillende voorzieningen in de omgeving te verbinden. Het wordt een kwalitatieve en aantrekkelijke publieke ruimte met routes op maat van fietsers en voetgangers en plaats voor ontmoeting en spel.
 
De Valaarhof of Berkenrijs is een voormalige lusthof in het Antwerpse district Wilrijk. Tot 1976 was de Valaarhof in bezit van de familie Van Mols, waardoor het gebouw in de volksmond ook wel Hof van Mols wordt genoemd. In 1976 kwam de Valaarhof in bezit van de gemeente. De tuinen werden als openbaar park toegankelijk gemaakt voor het publiek, terwijl de gebouwen vanaf 1993 in gebruik werden genomen door een afdeling van de Rudolf Steinerschool.
 
De eerste vermeldingen van de Valaarhof dateren uit 1652 toen in een schepenakte melding werd gemaakt van een stenen voorpoort. Ook is bekend dat het landgoed vanaf 1659 door het echtpaar della Faille-van de Werve werd beheerd voor hun zoon Melchior-Hyacinthus (1655-1741). Het wapenschild van de familie is nog zichtbaar boven de boogpoort aan de noordelijke zijde van het complex.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten