Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ontwikkeling Verbeemen kan starten

Het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de ontwikkeling van de site Verbeemen in de Caputsteenstraat in Mechelen is goedgekeurd. Dit maakt de bouw van 25 eengezinswoningen en 42 appartementen en de realisatie van een parkje van 6.500 m² mogelijk.

verbeemen

De voormalige site Verbeemen – genoemd naar de gelijknamige fabriek die ooit in de Caputsteenstraat stond – zal vanaf volgend jaar drastisch veranderen. Sinds de fabriek ongeveer tien jaar geleden werd gesloten en afgebroken, ligt de site van 1,48 ha er verlaten bij.

Groene long

Om woningen op de site mogelijk te maken, maakte de stad een rup om deze industriële site om te zetten naar woongebied. “Samen met de goedkeuring van het rup is ook de bestemmingswijziging van vervuilende industrie naar wonen een feit en kunnen we de leegstaande site omvormen tot woongebied in combinatie met een groene long voor de buurt. Bijkomend voordeel van de bestemmingswijziging naar wonen is dat er strengere normen opgelegd worden om de vervuilde grond te saneren”, aldus schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen.

Santerra nv, de eigenaar van de site, maakte in overleg met de stad een masterplan. Daarin wordt hoogwaardig wonen gecombineerd met een nieuw buurtparkje. Rondom het publieke park van ongeveer 6.500 m² komen 25 eengezinswoningen met tuinen, grenzend aan die van de Dalenborch- en de Pasmolenstraat. Aan de kant van de sporen komt een bermgebouw met 42 appartementen of duplexwoningen. Hiervoor verdwijnt een deel van de Oude Sint-Gommarusstraat.

Bermgebouw

Het bermgebouw biedt heel wat voordelen. Zo is er meer plaats voor het park en wordt er een geluidsbuffer gevormd naar de spoorweg. Er komen 80 ondergrondse parkeerplaatsen voor de bewoners. Een dertigtal parkeerplaatsen voor bezoekers wordt geïntegreerd in het publieke groen van het park.

“De jongste jaren hebben we veel geïnvesteerd om de wijk Nekkerspoel op te waarderen, o.a. met de heraanleg van verschillende straten en een speelbos. Ook dit project is met een buurtpark, een buurtparking en zachte verbindingen voor voetgangers en fietsers, een meerwaarde voor de buurt”, aldus Greet Geypen.

Santerra nv plant volgend jaar te starten met de sanering van het gebied, onmiddellijk gevolgd door de eigenlijke bouwwerken. Als alles vlot verloopt, is de wijk volledig klaar in 2022.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten