Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Oostende bouwt nieuwe brandweerkazerne

Het Oostendse schepencollege heeft zopas de principiële goedkeuring gegeven voor de bouw van een nieuwe en moderne brandweerkazerne voor Hulpverleningszone 1. De site aan de Molendorpkaai moet ervoor zorgen dat de brandweer vanaf 2025 sneller kan reageren en kritieke locaties vlotter kan bereiken.

BRANDWEERKAZERNE
Dankzij de goedkeuring voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne kunnen de verdere stappen uitgewerkt worden en de overeenkomsten voorbereid worden, om daarna aan de gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen.
 
De brandweerkazerne van Oostende bevindt zich sinds jaar en dag in de Velodroomstraat. Het huidige gebouw werd voor het laatst gerenoveerd in 1994 en is door intens gebruik. Oostende zocht daarom een locatie voor een nieuwe kazerne en kwam uit op de site van de Molendorpkaai, waar ook de Stedelijke Werkhuizen gevestigd zijn. De site is vrij centraal gelegen in Oostende en garandeert goede responstijden bij interventies in de volledige zone.
 
Meer interventies
 
Uit de risicoanalyse die Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen heeft uitgevoerd, bleek dat vanuit de huidige brandweerpost niet alle locaties in de wettelijke normtijd kunnen bereikt worden.
 
De huidige locatie ligt bovendien middenin de residentiële Belle Epoquewijk. Het aantal interventies vanuit brandweerpost Oostende stijgt jaarlijks. Daardoor rijden er elk jaar steeds meer prioritaire voertuigen uit in de buurt, met (geluids)overlast voor buurtbewoners. Tot slot kampt de huidige kazerne met plaatsgebrek. Er is onvoldoende ruimte voor alle voertuigen en er is ook niet genoeg kantoorruimte.
 
De nieuwe locatie in de Molendorpkaai zal er voor zorgen dat brandweervoertuigen van Oostende het grondgebied van Bredene en enkele kritieke locaties veel vlotter kunnen bereiken, zonder dat de uitruktijden voor Oostende zelf daarmee vergroten. Een aantal risicogebieden, zoals de haven en industrie in de achterhaven, zullen daardoor beter gedekt worden.
 
De nieuwe kazerne zal ook het zonale magazijn omvatten en de zonale werkplaats waar voertuigen onderhouden en hersteld worden. Zo wordt en blijft de nieuwe kazerne van brandweerpost Oostende één van de grootste posten in de hulpverleningszone.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten