Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Oostkamp onderzoekt ontwikkelingsmogelijkheden voor Bpost-site

De gemeente Oostkamp gaat op zoek naar een ontwerpteam om de ruimtelijke en financiële ontwikkelingsmogelijkheden van de site Gemeente/Bpost te onderzoeken. Deze denkoefening moet een aantal richtlijnen en randvoorwaarden opleveren die bijdragen tot een ruimtelijk en architecturaal kwaliteitsvolle ontwikkeling van de site. Ze zullen ook worden verwerkt in een bestek om de site te verkopen.

Oostkamp onderzoekt ontwikkelingsmogelijkheden voor Bpost-site
Deze overheidsopdracht van beperkte waarde (onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking) verloopt in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester. Kandidaat-ontwerpers kunnen zich melden op de website van de Vlaamse Bouwmeester, uiterlijk tot 7 februari om 11 uur. De aanmeldingen zullen nergens bekendgemaakt worden.

Met deze opdracht wil de gemeente Oostkamp nagaan hoe de site kwalitatief ontwikkeld kan worden in relatie tot de omgeving. De site is momenteel deels eigendom van de gemeente Oostkamp en deels van Bpost.

De intentie om het eigendom te verkopen is de concrete aanleiding om de ontwikkelingspotenties van de site in kaart te brengen en de gewenste stedenbouwkundige inpassing van de volledige site te onderzoeken in het licht van de ambities uit het masterplan ‘futureproof Oostkamp’.

De gemeente is immers van oordeel dat een integrale visie op de ontwikkeling van de volledige site zal leiden tot een hogere stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit en tot een beter ruimtelijk rendement. Een totaalaanpak biedt bijvoorbeeld meer kansen om na te denken over gedeeld of collectief gebruik.

Woonontwikkeling

De site is gelegen aan een belangrijke invalsweg, de Gruuthuselaan, en vormt via de Stationsstraat een belangrijke toegang tot het centrum. Tegelijk grenst het terrein aan de Hogedreef, die in het masterplan, samen met de Schooldreef, is aangeduid als een groene en te ontharden klimaatas. Op vandaag wordt deze autoluwe as veelvuldig gebruikt door fietsers en wandelaars.

De site is goed ontsloten en gelegen op wandelafstand van het centrum. Daardoor komt de plek in aanmerking voor woonontwikkeling mits voldoende rekening wordt gehouden met de vooropgestelde ontwikkelingsdoelstellingen van het masterplan ‘futureproof Oostkamp’.

Een onderzoek naar volumetrie, typologie, functionele mix, groenvoorziening, beeldkwaliteit, een prominente plek voor duurzame mobiliteitsvormen en parkeeroplossingen, omgang met het geïnventariseerd patrimonium,… kan de architecturale en stedenbouwkundige mogelijkheden in beeld brengen.

Economische meerwaarde

Daarnaast moet er in de studie voldoende aandacht gaan naar de financiële valorisatie van het terrein. Het moet voor alle grondeigenaars duidelijk worden welke economische meerwaarde de percelen kunnen creëren.

Bijzondere aandacht moet eveneens gaan naar de nog aanwezige schoolmeesterwoning, een restant van de vroegere gemeenteschool. Het ontwerpend onderzoek moet het de gemeente mogelijk maken om een weloverwogen en gedragen beslissing te nemen over de toekomst van dit gebouw.

Met de opmaak van een stedenbouwkundig inrichtingsplan voor de site wil Oostkamp een heldere set van richtlijnen en randvoorwaarden voor de gewenste toekomstige ontwikkeling bekomen die onderdeel kunnen uitmaken van een mogelijke verkoop onder voorwaarden.

Architecturale kwaliteit

Op die manier wil de gemeente de ruimtelijke en architecturale kwaliteit van de site te sturen. Oostkamp wil dit ook vertaald zien in een document (‘bestek’) dat als leidraad (aan de hand van duidelijke criteria) kan worden gebruikt bij de beoordeling van de voorstellen van geïnteresseerde kopers.

Om deze opdracht tot een goed einde te brengen, zoekt de gemeente Oostkamp geïnteresseerde ontwerpers met kennis en ervaring op het vlak van stedenbouw, architectuur en publieke ruimte. De opdrachtgever verwacht eveneens advies over de financiële meerwaarde die gecreëerd kan worden.

Van de ontwerpers wordt ook gevraagd dat zij de gemeente ondersteunen om in dialoog te gaan met alle belanghebbende betrokkenen om te komen tot een breed gedragen en uitvoerbare toekomstvisie.

Dit veronderstelt dat het ontwerpteam over de nodige communicatieve en participatieve vaardigheden beschikt. Het Team Vlaamse Bouwmeester begeleidt het hele project en zal deel uitmaken van het adviescomité voor de gunning van de opdracht.

Timing

• Aanmelding geïnteresseerde ontwerpers: tot 7 februari 2022 om 11 uur.
• Toelichting van de opdracht aan de gekozen ontwerpers: 23 februari 2022.
• Maximum vier teams worden uitgenodigd om een offerte in te dienen tegen 21 maart 2022.
• Presentatie van de offertes: 28 maart 2022 vanaf 14 uur.
• Opmaak inrichtingsvisie tegen september 2022.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten