Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Opmaak masterplan voor Wolfsgracht in Denderleeuw gegund

De studieopdracht voor het opmaken van een masterplan en een ontwikkelingsstrategie voor het gebied Wolfsgracht in Denderleeuw werd gegund aan het tijdelijk maatschap Studio Thomas Willemse architects en architecten Geldof Mertens en Noben (agmen), met in onderaanneming Tractebel en Orientes.

Opmaak masterplan voor Wolfsgracht in Denderleeuw gegund2
Studio Thomas Willemse architects - architecten Geldof Mertens en Noben

Met de ontwikkeling van Wolfsgracht, een gebied van 13 ha, willen de gemeente en de intercommunale SOLVA breken met het traditionele verkavelingsverleden van de gemeente. Het gebied is begrensd door de Lindestraat, de Wijngaardstraat, de Landuitstraat en de spoorweg. Het verzoenen van een woonopgave en het vrijwaren van de nog gave landschapskenmerken van dit projectgebied vormen de voornaamste uitdagingen van deze opdracht. 

Het architectenteam vertrekt van het idee van de brink, een met gras en bomen beplant plein aan de rand van het dorp. Het concept versterkt het open en gave landschap en zal ervoor zorgen dat een van de laatste grote open ruimtes in Denderleeuw niet verder wordt versnipperd. Het groene hart van Wolfsgracht wordt een stadsbrink voor heel Denderleeuw. 

Nieuwe woningen worden geschakeld rond kleinere gemeenschappelijke open groene ruimtes: de buurtbrinken. Met de buurtbrinken wordt een nieuwe vorm van wonen voor nieuwe en huidige bewoners aangeboden. De woningen zijn veelal compact en gedeelde faciliteiten zijn voorzien. De buurtbrinken sluiten aan bij het volume van de bestaande woningen en evolueren naar parkvilla’s met ruimere appartementen. Hierdoor grenzen de bestaande woningen aan nieuwe rijwoningen. Door de woningen in de rand toe te voegen, ontstaat een kader voor de open ruimte. 

Opmaak masterplan voor Wolfsgracht in Denderleeuw gegund1
Studio Thomas Willemse architects - architecten Geldof Mertens en Noben
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten