Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

OPZ Geel bouwt circulair en met sociale tewerkstelling

Het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis Geel is naar eigen zeggen de eerste openbare bouwheer die kiest voor een circulaire gevelsteen, geplaatst door medewerkers uit de sociale economie. De stenen worden geplaatst voor de buitengevels van vijf villa’s van het nieuwe Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salto.

OPZ Geel bouwt circulair en met sociale tewerkstelling
De circulaire gevelsteen is een product van Facadeclick. Elke gevelsteen heeft twee grote gaten waar verbindingen doorheen gaan. Het geheel wordt aan elkaar geklikt zodat je één verbonden gevel krijgt. Het systeem is verankerd met de binnenmuur doorheen de isolatie, zonder dat er lijm of mortel aan te pas komt. Hergebruik is eenvoudig: in plaats van de muur te moeten slopen kan elke gevel gedemonteerd worden zodat de klikstenen en de verbindingsstukken weer voor een andere gevel gebruikt kunnen worden. 
 
 
De gevelsteen wordt gebruikt voor vijf grote villa’s voor de bewoners van PVT Salto. Geen hoogbouw dus, maar losstaande gebouwen met elk zestien studio’s. De villa’s bieden individueel wooncomfort, gecombineerd met gemeenschappelijke ruimtes. Verloopt alles volgens plan, dan zijn ze volgend voorjaar klaar. De totale kostprijs van het nieuwe PVT wordt geraamd op 7,2 miljoen €. 

Tewerkstelling

De gevelstenen bij OPZ Geel worden geplaatst door kortgeschoolden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dankzij de samenwerking tussen Facadeclick en Levanto leren deze doelgroepmedewerkers in korte tijd hoe ze met het systeem aan de slag kunnen. Levanto is een sociale onderneming die duurzame tewerkstelling beoogt, ook van doelgroepmedewerkers. Het uiteindelijke doel is om hen, dankzij de ervaring die ze opdoen, te laten doorstromen naar het gewone arbeidscircuit.  
 
 
Circulair bouwen wordt vaak verkeerdelijk beschouwd als duurder dan traditioneel bouwen. Tijdens de voorstelling van de bouw bij het OPZ toonden de projectpartners aan dat dit niet zo is. Het provinciebestuur maakte van dit startmoment gebruik om ook lokale besturen te laten nadenken over circulair bouwen bij geplande projecten, hand in hand met sociale tewerkstelling. 
 
“Met dit praktijkvoorbeeld kunnen we een belangrijk signaal geven naar andere instellingen en ondernemingen. Voor lokale besturen opent de combinatie van duurzaam bouwen in samenwerking met sociale economie mooie perspectieven. We zien hier dat dit kan zonder extra kosten en zonder de wetgeving op de overheidsopdrachten uit het oog te verliezen. Lokale besturen die door dit voorbeeld geprikkeld zijn, kunnen bij de provincie Antwerpen een workshop over duurzame overheidsopdrachten volgen”, stelt gedeputeerde voor Sociale Economie Kathleen Helsen.
 
Zie https://bit.ly/2nBM19r voor een filmpje.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten