Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Parabolisch groendak voor provinciehuis Boeverbos in Brugge

Het parabolische dak van het bestuursgebouw van het provinciehuis Boeverbos in Brugge is voortaan bedekt met een ecologisch lichtgewicht groendak. De provincie West-Vlaanderen wil helpen om het eigen patrimonium duurzaam te maken en op die manier de klimaatdoelstellingen na te streven.

Provinciehuis Boeverbos in Brugge kiest voor parabolisch groendak (6)

Het zinken dak van het Boeverbos, het huis van de provincie West-Vlaanderen, bleek na een grondige inspectie toe aan renovatie. “Sinds 1999, het jaar waarin het gebouw in gebruik werd genomen, waren er heel veel kosten en herstellingen aan het gebouw”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen.


Omdat het zinken dak niet voldeed aan de verwachte levensduur nam het bestuur de beslissing om een ander daktype te installeren. De provincie wil duurzaam en innovatief bouwen stimuleren en koos daarom voor de plaatsing van een kunststof dakbedekking in combinatie met een lichtgewicht groendak. De renovatie van het dak werd gerealiseerd door Knauf, Sita Bauelemente en Derbigum.

Parabolisch

De grote uitdaging binnen het Boeverbos-project was de vorm van het dak, dat parabolisch is. Om de waterdichting van het gebouw te garanderen werd gebruik gemaakt van Vaeplan, een synthetisch membraan van hoge kwaliteit dat werd ontwikkeld door Derbigum. Vaeplan is op zichzelf wortelwerend en de flexibiliteit van het membraan blijft door de permanente soepelheid ook op lange termijn behouden.


Het afschuivingsprobleem werd opgelost door het gebruik van Vaefix. Dat bestaat uit een kunststofprofiel met een geïntegreerde aluminiumstaaf. Alle bovenliggende constructies kunnen mechanisch bevestigd worden in deze aluminiumstaaf. In het Boeverbos-project zorgt het profiel ervoor dat de vegetatie ondanks de helling goed op haar plaats blijft.


“Bij Derbigum werken we eigenlijk op twee pistes. Je hebt het bitumineuze verhaal, waar wij als fabrikant van dakbedekkingen oude dakbanen kunnen recycleren en hergebruiken in nieuwe dakbanen. Daarnaast is er het Vaeplan-verhaal, waar we wel kunnen recycleren, maar de oude dakbanen niet kunnen hergebruiken in nieuwe. Dus wat daar vooral van belang is, is de lange levensduur van het materiaal”, vertelt Christoph Lecointre, Project Manager bij Derbigum.

Soepelheid

“Een dak waterdicht maken voor een groendak is geen enkel probleem. We zijn wortelwerend, we kunnen het groendak er gewoon bovenop gaan plaatsen. Maar alles moet op zijn plaats blijven zitten, en daar is eigenlijk het systeem met de Vaefix-profielen de perfecte oplossing voor gebleken. Het specifieke aan de Vaeplan is eigenlijk de langdurige soepelheid die behouden blijft, omdat we werken met een vaste weekmaker. Het blijft soepel gedurende de volledige levensduur die 30 tot 35 jaar bedraagt”, vervolgt Lecointre.
Het Boeverbos-dak had reeds een goede basis. Op het dak lag al een foamglasisolatie dat een stevige hoeksteen vormde om de dakbedekking op aan te brengen. De provincie West-Vlaanderen koos ervoor om de bestaande toplaag van het dak te vervangen door een lichtgewicht groendak.


“Uniek aan deze oplossing is dat het substraat met zijn maximale gewicht van 55 kg ultralicht is en toch meer dan 36 l per vierkante meter aan water kan bufferen. Het voordeel daarvan is dat je het kunt plaatsen op zeer lichte structuren, waar zware gewichten niet van toepassing zijn”, verklaart Michel Van Den Haute, Technisch Commercieel Afgevaardigde bij Knauf.
Het ‘Urbanscape-systeem’ werd bovenop de wortelwerende Vaeplan-dakbedekking gebouwd met als onderste laag een dun en licht drainagesysteem. Daarbovenop werd het substraat, vier centimeter rotswol, geplaatst. Op het substraat werd dan ten slotte de sedum-mix geplant.

Esthetisch uitzicht

Om het gebouw er esthetisch goed te laten uitzien, werd de kopse kant afgewerkt met Vaelist. Het geëxtrudeerde soepele profiel is bedoeld om een afgewerkt Vaeplan-dak het esthetische uitzicht van een metalen dak te geven. Ook het tussenblok van het gebouw is ondertussen al gerenoveerd. De plaatsing van de kunststof dakbedekking in combinatie met het lichtgewicht groendak werd gerealiseerd door Zolderse Dakprojecten (ZDP) uit Lummen.


De keuze voor de combinatie van de kunststof dakbedekking en een groendak biedt heel wat voordelen. Zo verdubbelt de levensduur van de kunststoffen dakhuid door het groendak. Het groendak beschermt ook tegen mechanische schade, thermische schokken en uv-straling.


Bovendien heeft het dak ook een hoge brandweerstand en neemt het water op, zodat het rioleringsstelsel minder belast wordt. Het opgevangen water wordt teruggegeven aan de natuur. Ten slotte vermindert het dak de stedelijke opwarming, draagt het bij tot schonere lucht door de absorptie van vervuilende deeltjes en is er een reductie van de CO2-uitstoot.

Eigen ecosysteem

Het ecologische dak van het Boeverbos vormt met zijn oppervlakte van meer dan 700 m² een compleet ecosysteem. De vegetatie bestaat uit een mengeling van een tiental sedums. Dat is een soort vetplant. Deze plantjes slaan water op in hun bladeren en zijn hierdoor uitermate geschikt voor verschillende klimaten. Zeldzame insectensoorten gedijen er goed en de planten voorzien voedsel voor onder andere bijen en vlinders.


“Een trend die wij vandaag zien, is dat de bouwheer steeds veeleisender wordt. Hij gaat zich informeren op het internet over alles wat aanwezig is op de markt en hij wordt ook veeleisend over de toepassingen van zijn dak. We zien ook dat het bouwvolume vermindert, dus alles moet gebruikt kunnen worden. Dan gaan er aan het dak ook functies gegeven worden”, zegt Christoph Lecointre.
Op de plaats van het provinciehuis lag vroeger een kasteeldomein met daarop het neogotische kasteel Oud Boeverbos. Dit kasteel werd in 1884 afgebroken. In 1970 ontstond het plan om op het voormalige kasteeldomein de provinciale administratie te vestigen, die tot dan in het Provinciaal Hof zetelde. In 1974 werd het nieuwe provinciehuis gebouwd en in gebruik genomen. Het gebouw is een ontwerp van de architecten A. Goddeeris uit Marke en J. De Jaegere uit Brussel. In 1997 werd het complex uitgebreid met een bestuursgebouw.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten