Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Permatopia in Denemarken combineert wonen, landbouw, natuur en ecologie

Ten zuiden van Kopenhagen in Karise (Seeland, Denemarken) wordt gebouwd aan Permatopia, een off-grid gemeenschap die een visionaire combinatie vormt van wonen, landbouw en natuur in een schilderachtige omgeving. Hier worden 90 residenties, een gezamenlijke boerderij en andere voorzieningen gebouwd, ecologisch ontworpen volgens de principes van de ‘permacultuur’: hernieuwbare energie, circulariteit en zelfredzaamheid.

permatopia hoofdfoto
Permatopia wordt volledig verwarmd met aardwarmte. De geothermische warmtepomp zal worden aangedreven door een windturbine en is aangesloten op een warmteopslag in de grond, waardoor de bewoners het hele jaar kunnen genieten van warm water.

Er worden flexalen voorgeïsoleerde leidingen van het bedrijf Thermaflex uit het Nederlandse Waalwijk ingezet voor zowel het warmtenet als voor de drinkwatervoorziening. Het systeem is ‘cradle to cradle’ gecertificeerd, wat betekent dat bij de productie geen materialen gebruikt zijn die schadelijk zijn voor het milieu en dat de waardevolle grondstoffen gemakkelijk kunnen worden teruggewonnen voor hergebruik.

De toekomstige bewoners van Permatopia benadrukken het belang van het gebruik van circulaire materialen. Ze denken aan de toekomstige generaties en vinden het belangrijk om de beperkte middelen op onze planeet te behouden.

Prefab Flexalink, een plug & play-huisverbinding en een goede projectplanning garanderen een snelle en eenvoudige installatie. De netwerkdelen zijn duidelijk gelabeld per woning en worden in volgorde geleverd. Vergeleken met een stalen netwerk zijn er door dit flexibele lichtgewichtsysteem siginificant minder lasverbindingen op de bouwplaats nodig. Het lichte gewicht van Flexalen vermindert bovendien de kans op fysieke klachten. Daarnaast wordt het werk een stuk aangenamer doordat alles op maat gemaakt is. Door de flexibiliteit wordt bij de aanleg veel tijd bespaard.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten