Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Prehistorische dierenresten wachten op metro 3

Vorige week werden prehistorische botfragmenten gevonden op de werf van metro 3 in Brussel. Het gaat onder andere om overblijfselen van een mammoet en een edelhert. Ze werden ontdekt tijdens een archeologische opgraving door urban.brussels.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-16T163144.774
Kabinet Ans persoons / MIVB

"Onder de botresten die werden ontdekt zijn een dijbeen van een mammoet, een fragment van een slagtand van een mammoet, evenals een gewei van een edelhert en een onderkaak van een edelhert of een megaloceros (reuzenhert)”, vertelt Bea De Cupere, archeozoöloge aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “Deze voorwerpen werden gevonden op een diepte van 8 tot 9 meter in sedimentlagen die dateren uit de laatste ijstijd (ongeveer 120.000 tot 11.700 jaar geleden). Omdat er geen bijbehorende artefacten zijn, zal alleen een radiokoolstofdatering een preciezere datering kunnen geven." 

Oude bedding van de Zenne

Ontdekkingen van prehistorische fauna zijn vrij zeldzaam in onze regio en gebeuren vooral bij grote werken zoals de aanleg van metrolijnen of zeer diepe ondergrondse parkings, zoals ook blijkt uit de ontdekking in 2018 van een fragment van een mammoetslagtand in de Quatrechtstraat in Schaarbeek.

"De ontdekkingen hebben een grote historische waarde", zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “We zijn fier en blij dat de werken voor Metro 3 deze vondst hebben opgeleverd, dankzij een uitstekende samenwerking tussen bouwheer, aannemer en archeologen. We denken nu al na over een manier om deze prehistorische overblijfselen aan het grote publiek te kunnen tonen. En het verhaal is misschien nog niet gedaan. De experts denken dat de werken die volgend jaar voorzien zijn in de bedding van de Zenne nog verrassingen kunnen opleveren.”

Vondsten in de kijker zetten

Zodra de analyses en beschermingsmaatregelen zijn afgerond, gaat urban.brussels nadenken over hoe deze uitzonderlijke ontdekking aan het publiek kan worden getoond. Tegelijk zullen de grondwerken voor het metrostation Toots Thielemans door de MIVB in dezelfde zone en op dezelfde diepte doorgaan tot maart 2024. Omwille van het archeologisch potentieel zullen de archeologen bijzondere aandacht besteden aan deze zone om eventuele nieuwe beenderen van prehistorische fauna te ontdekken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten