Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Prelude zet nieuwe generatie architecten in de kijker

In het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA)  aan de Leuvenstraat 32 is de tentoonstelling Prelude begonnen, waar een nieuwe en opkomende generatie architecten uit de Lage Landen aandacht krijgt.

prelude

Prelude is een organisatie van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en M HKA onder leiding van de curatoren Jantje Engels en Marius Grootveld (Veldwerk Architecten) met steun van de Vlaamse overheid. De expo is te bezoeken tot 17 september.

De ontwerpers die aan bod komen bepleiten geen radicale veranderingen in de architectuur, maar willen op een duurzame manier ontwerpen voor de toekomst door heel precies het bestaande stedelijke weefsel te lezen en artistieke en architecturale referenties te interpreteren.

In Nederland vormt deze generatie een antwoord op de ingrijpende economische crisis die een kritische evaluatie van de architectuur nodig maakte. Tot vóór de crisis van 2008 lag de focus op geïsoleerde en gefragmenteerde architecturale projecten die vooral bepaald waren door hun interne conceptuele logica. In Vlaanderen past deze generatie in een oudere culturele traditie die probeert zinvol om te gaan met het versnipperde Belgische landschap.

Deze nieuwe generatie wil opnieuw een breder en gedeeld perspectief voor de architectuur creëren door actief met geschiedenis, kunst en de specifieke condities van de context aan de slag te gaan, en door associatie en de notie van typologie te bevragen. Eerder dan de nadruk te leggen op geïsoleerde nieuwe creaties, zoeken de ontwerpers van deze generatie naar de draden van wat er al is en trachten ze die samen te weven. Ze willen het bestaande weefsel verrijken en op de anekdotes van de geschiedenis, de context en het incident verder bouwen.

Je kan Prelude bewonderen in het M HKA als onderdeel van ‘Een tijdelijk toekomsteninstituut’, een tentoonstelling die het museum gedurende enkele maanden omtovert tot een laboratorium of werkatelier dat twee contexten samenbrengt: kunst en toekomststudies. De objecten in deze ‘wonderkamer’ zijn denkoefeningen en modellen van realisaties die als fragmenten deze generatie portretteren. Wanneer de bezoeker ze samen bekijkt, wordt door associatie hun relatie duidelijk.

Prelude maakte vorig jaar deel uit van de tentoonstelling Maatwerk Massarbeit. Architektur aus Flandern und den Niederlanden in het Deutsches Architekturmuseum (DAM) in Frankfurt. Deze tentoonstelling zette met behulp van een zestigtal maquettes het maatwerk, de precisie en het vakmanschap in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de voorbije dertig jaar in de kijker.

De deelnemende architectenbureaus zijn: AE architecten, Ard de Vries Architecten, BLAF Architecten, BureauVanEig, Dhooge & Meganck, Eagles of Architecture, enofstudio architectuur, Gafpa, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Haerynck Vanmeirhaeghe architecten, Korth Tielens Architecten, La-Di-Da, Lilith Ronner van Hooijdonk, Barend Koolhaas, Marcel Lok, Monadnock, murmuur architecten, Open Architecture Office, Goes & Berry, Olivier Goethals, ONO architectuur, Perneel Osten Architecten, Raamwerk, Sander Rutgers & Marieke Rombout, Studio Anne Dessing, studio Donna van Milligen Bielke, Nauta architecture & research, Studio Thys Vermeulen, Tim Peeters Architecten, Trans, Unknown Architects, Veldwerk Architecten, Werkstatt en Wim Goes Architectuur.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten