Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Pritzker Architectuurprijs voor RCR Arquitectes

De Pritzkerprijs, de sinds 1979 jaarlijks toegekende prijs die wordt beschouwd als de Nobelprijs van de architectuur, gaat dit jaar naar Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vialta van het Catalaanse  kantoor RCR Arquitectes. Het is de eerste keer dat de Pritzker Architecture Prize naar drie personen gaat. De prijs wordt uitgereikt op 20 mei in Tokio.

Pritzker hoofdfoto
jlorenzo

De onderscheiding werd in 1979 in het leven geroepen door de Amerikaanse zakenman Jay A. Pritzker. Na de dood van de stichter in 1999 zetten zijn erfgenamen via de Hyatt Foundation de traditie voort. De winnaar van de Pritzkerprijs ontvangt 100.000 dollar en een medaille. De drie laureaten begonnen hun architectenbureau in 1988 in Olot, vlakbij de Pyreneeën en ongeveer 50 km ten noordwesten van Girona.

Volgens de jury heeft het werk van het drietal een grote invloed tot ver buiten hun directe omgeving: “De samenwerking tussen de drie architecten produceert compromisloze architectuur van een poëtisch niveau, wat neerkomt op tijdloos werk dat een groot respect voor het verleden weerspiegelt”, aldus het juryrapport.

Het werk van RCR Arquitectes omvat zowel publieke als private ruimtes voor culturele locaties en onderwijsinstellingen met veel respect voor het milieu. Na Rafael Moneo, die de Pritzkerprijs in 1996 ontving, is het de tweede keer in de 39-jarige geschiedenis van de architectuurprijs dat de laureaat  uit Spanje komt.

Het architectenkantoor was in ons land betrokken bij het ontwerp van de mediatheek De Krook in Gent en het crematorium Hofheide in Holsbeek; beide projecten verliepen in samenwerking met Coussée & Goris architecten uit Gent. De laureaten van de Pritzkerprijs 2017 schreven de voorbije jaren heel wat opvallende projecten op hun naam. Een bondig overzicht:

1. De Bell-Lloc Winery (Palamós, Girona, Spanje, 2007)

2. La Cuisine Art Center (Nègrepelisse, Frankrijk, 2014)

3. Les Cols restaurant marquee (Olot, Girona, Spanje, 2011)

4. Het Soulages Museum in samenwerking met G. Trégouët (Rodez, Frankrijk, 2014)

5. La Lira Theater Public Open Space in samenwerking met J. Puigcorbé (Ripoll, Girona, Spanje, 2011)


 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten