Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Provincie Vlaams-Brabant stelt investeringsplannen voor

Tijdens de jongste provincieraad presenteerde de provincie Vlaams-Brabant haar beleidsprioriteiten, de toekomstplannen en het budget voor de periode tot 2025. Het coronavirus  heeft bij de provincie Vlaams-Brabant een kater van bijna 3 miljoen € achtergelaten en de investeringen vertraagd maar niet geannuleerd.      

Provincie Vlaams-Brabant stelt investeringsplan voor (1)
In 2021 zal de provincie Vlaams-Brabant 4.566.000 € investeren in haar park- en recreatiedomeinen:
• In De Halve Maan in Diest krijgt horecazaak De Badmeester een duurzame nieuwbouw. Het zwembad wordt duidelijker gescheiden van de rest van het domein  waardoor de bezoekerscapaciteit verhoogt.
• In Kessel-Lo (Leuven) wordt het skatepark vervangen en wordt een bijkomende fietsverbinding door het domein getrokken.
• In Huizingen worden het inkomplein en de parking duurzaam heraangelegd. De Terborght-brug wordt hersteld. Deze winter zal ook stevig worden voortgewerkt in het Vinne in Zoutleeuw. Er komt onder meer een nieuwe speeltuin..
 
De provincie Vlaams-Brabant investeert ook in haar eigen onderwijs- en vormingsinstellingen:
• Er gaat 5 miljoen € naar de bouw van klaslokalen en serres in de school De Wijnpers in Leuven. 300.000 € is bestemd voor een talud rond de school.
• In het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (PISO) in Tienen wordt 1,3 miljoen € besteed aan de uitbouw van een nieuwe keuken.
• Voor het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse wordt 5,5 miljoen € uitgetrokken.
De nieuwe schietstand en het horecapunt in het oude stookgebouw van het PIVO moeten in september 2021 klaar zijn. Het naastgelegen terrein, de Bomaco-site, wordt aangekocht voor bijna 20 miljoen €. Vooral de rij- en verkeersopleidingen krijgen daardoor meer ruimte.

Fietspaden

De provincie blijft investeren in de aanleg van fietspaden. Zo worden onder meer de Vlaamse icoonroutes en de meerdaagse fietsroutes op het grondgebied van de provincie afgewerkt. De Groene Gordel krijgt een volledig nieuw fietsknooppuntennetwerk.

Renovaties

Behalve mobiliteit blijft betaalbaar en duurzaam wonen één van de grootste uitdagingen voor Vlaams-Brabant. De centrale ligging van Brussel, zorgt voor heel wat drukte en tegelijk voor dure woonvoorzieningen in de regio’s rond Brussel. Dat is een uitdaging voor het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant en tegelijk voor betaalbare huisvesting in de Rand.
 
Volgend jaar investeert de provincie 2,5 miljoen € extra in het Noodkoopfonds waarmee ze honderd renovaties begeleidt in zestien gemeenten.
 
Met de oprichting in januari 2021 van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, als extern verzelfstandigd agentschap van de provincie, zal ze zowel werken aan het eigen historisch patrimonium als aan dat van de gemeenten.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten