Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Proximus geeft update over uitrol fibernetwerk

Telecombedrijf Proximus gaf zopas een update over de uitrol van zijn open fibernetwerk in het arrondissement Leuven. Tegen eind 2024 wil Proximus ruim 70.000 woningen en bedrijven in het arrondissement van een fiberaansluiting voorzien. Voor heel België gaat het om een investering van 9 miljard euro. Op vele plaatsen moeten voetpaden worden opengelegd, al kan soms het netwerk op de buitenzijde van hun woning worden aangebracht. Dat zorgt hoe dan ook voor hinder. Een ander probleem voor Proximus is voldoende onderaannemers te vinden om het karwei in de praktijk uit te voeren. 

Proximus geeft update over uitrol fibernetwerk (5)
Eind 2016 startte Proximus het investeringsplan 'Fiber voor België' op, met de bedoeling fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. Sinds 2021 werd het project uitgebreid dankzij de oprichting van de joint ventures Fiberklaar in Vlaanderen en Unifiber in Wallonië. Tegen 2032 zou de dekkingsgraad zich moeten uitstrekken tot 95% van alle Belgische woningen en bedrijven. Eind juni waren al 1.031.000 woningen en bedrijven in ons land aansluitbaar op fiber.
 
In de stad Leuven zelf is de uitrol al in 2020 van start gegaan. Vandaag is reeds ruim een kwart van de Leuvense woningen en bedrijven aansluitbaar. Dat aantal moet verdubbelen tegen eind 2023. In het naburige Herent wordt de eerste fase stilaan afgerond, en ook in Diest is al meer dan 25% van de woningen en bedrijven aansluitbaar op fiber. De uitrol loopt er nog tot het eerste kwartaal van 2023. In Aarschot en Tienen zijn de werkzaamheden van start gegaan, in Kortenberg start de uitrol begin volgend jaar. Tegen eind 2024 moet de eerste fase van de werkzaamheden in alle vernoemde steden en gemeenten afgerond zijn. 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten