Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Realisatie tweede fase van NovaCity start in 2025

Aan de Bergensesteenweg in Brussel wordt begin 2025 gestart met de realisatie van NovaCity II. Citydev.brussels gunde de promotieopdracht aan Eiffage Development, dat zal samenwerken met Polo Architects, Espace Architectes en landschapsarchitect CD Plus. Het wordt een bijzonder project met 100 % nulenergiewoningen, dakmoestuinen en gedeelde tuinen in de huizenblokken, verschillende bouwvolumes en een maximale circulariteit.

NovaCityII-(3)

NovaCity II bestaat uit vier kavels waarop in totaal 118 geconventioneerde woningen, 1155 m² winkels en een wijkconciërgerie van 384 m² (die de gemeente zelf zal beheren) moeten komen. Daarnaast zijn er een openbare weg in T-vorm en een openbaar plein voorzien. De architectuur bestaat uit verschillende niveaus en vormt een subtiel samenspel met NovaCity I en het bestaande weefsel. Bijzonder is dat er op NovaCity II een innovatief koolstofarm warmtenet zal worden gebouwd. Het is zelfs mogelijk om er een energiegemeenschap op te zetten om energieoverschotten te delen. Een geothermisch warmtepompensysteem zal thermische energie produceren en voor ‘free cooling’ zorgen. Het systeem zal worden aangedreven door elektrische energie die van fotovoltaïsche zonnepanelen afkomstig is, en thermische zonnepanelen zullen het thermische evenwicht van het grondwater garanderen. Daarnaast moeten tal van gedeelde buitenruimten (collectieve moestuinen, tuinen, een openbaar plein) het samenleven en de biodiversiteit stimuleren.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten