Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Reconversie van vroegere IBM-toren voltooid

Met de naam Victoriatoren is het nu helemaal duidelijk: de vroegere IBM-uitvalsbasis in de Brusselse Noordwijk heeft niks meer met de oorspronkelijke invulling te maken. Vandaag is het een multifunctioneel complex waarin de hoofdzetel van mediagroep WPP, meerdere co-workingplaces, de eerste Belgische vestiging van hotelketen The Hoxton, twee restaurants en een rooftopbar zijn gevestigd. Het project is echter niet alleen een toonvoorbeeld van reconversie, maar ook van circulariteit.

DSC02422

Het project past in ‘Territorium Noord’, een Brussels opwaarderingsinitiatief waarbij een veertigtal publieke en privéprojecten in de komende tien jaar meer leven, groen, cultuur en verbondenheid in Noordwijk zullen creëren. De reconversie van de Victoriatoren kwam er op initiatief van projectontwikkelaars DWNTWN en Baltisse. Architectenbureau 51N4E werd aangetrokken om het bekende Brusselse gebouw in ere te herstellen en het tegelijk futureproof maken. Hiertoe nam het, samen met SuReal (adviesbureau in duurzaamheid),  enkele vernieuwende beslissingen. Het architectonisch ontwerp werd in stand gehouden en de volledige betonnen structuur (zo’n 65% van het bouwvolume) werd behouden. Bij de renovatie en de gevel van de Victoriatoren werd maximale flexibiliteit nagestreefd. Als resultaat moet er bij een eventuele functiewijziging in de toekomst (wanneer er bijvoorbeeld appartementen met opengaande ramen zouden komen) hierdoor geen nieuwe gevel worden geplaatst. Verder werden een lokale leempleister én gerecycleerde bouwmaterialen van de Brusselse coöperatie Rotor toegepast. Daarnaast maakt het gebouw geen gebruik van fossiele brandstoffen en werden er zonnepanelen geplaatst. Als resultaat kreeg het een ‘Excellent in use’-certificatie van BREEAM.  

GVG-20230531-0066
DSC01554
_DSC8015
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten