"Met de Brick Award zetten we moderne en innovatieve baksteenarchitectuur in de schijnwerpers en bieden we architecten en ontwerpers over de hele wereld de kans om hun uitzonderlijke projecten te presenteren. Hoewel de competitie wordt georganiseerd door Wienerberger, is het belangrijk om te onderstrepen dat deze wedstrijd een volledig onafhankelijk initiatief is. Of een project al dan niet werd gebouwd met producten van Wienerberger is geen beslissingscriterium voor de jury. Het innovatieve ontwerp, het architecturale concept, de esthetiek, duurzaamheid en energie-efficiëntie maken daarentegen wel deel uit van de beoordelingscriteria", zo legt Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG, uit.
De inschrijvingen voor de Brick Award 22 werden op 8 april afgesloten met een nieuw record. De 789 ingezonden architectuurprojecten komen uit 53 landen over de hele wereld. Dit betekent een stijging van 22% ten opzichte van de editie van 2020. De meeste ingeschreven projecten komen uit Nederland, Duitsland en België, landen waar Wienerberger marktleider is. Maar er zijn ook tal van projecten ingediend vanuit exportmarkten voor Wienerberger, zoals Spanje, Iran, Mexico, Argentinië, Brazilië en Australië. Dit benadrukt de onafhankelijkheid en internationaliteit van de competitie.
Er wordt een Brick Award uitgereikt aan de winnaars in vijf categorieën, waaruit één grote winnaar wordt gekozen die de hoofdprijs zal ontvangen. De meeste van de ingezonden projecten vallen onder de categorieën ‘Feeling at home’ (29% van het totaal aantal inzendingen) en ‘Living Together’ (27%). De andere categorieën zijn ‘Sharing public spaces’, ‘Working together’ en ‘Building outside the box’.
België doet het doorgaans goed in deze architectuurcompetitie. Bij de jongste editie (2020) waren er geen Belgische winnaars, wel zes genomineerde projecten: woningen van Graux & Baeyens architecten en atelier vens vanbelle in de categorie Feeling At Home, de Apostolinnen-site van dmvA architects en residentie DHK van Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert in de categorie Living Together en het Kortrijkse Depart van B-architecten en het Aalsterse bibliotheekproject Utopia van het Nederlandse bureau KAAN architecten in de categorie Sharing Public Spaces.
Bij de editie van 2018 won het Antwerpse bouwproject Westkaai Torens 5 & 6 van het Britse architectenkantoor Tony Fretton Architects i.s.m. De Architecten nv één van de Brick Awards. In 2016 behoorden bijna tien projecten uit ons land of met een Belgische inbreng tot de genomineerden. Dehullu Architecten behaalde toen één van de Brick Awards met het Auditorium AZ Groeninge vzw in Kortrijk. Het Buda Kunstencentrum in Kortrijk van Studio 51N4E won in 2014 een Brick Award.
Een jury met internationaal gerenommeerde architecten zal de 50 meest opmerkelijke projecten in een shortlist zetten. Eén van de juryleden is Jonathan Sergison van Sergison Bates Architects, een kantoor dat ook in ons land actief is. De 50 projecten van de shortlist komen in het boek Brick 22 dat in de zomer van volgend jaar zal verschijnen. De winnende projecten in de verschillende categorieën en de winnaar van de hoofdprijs worden in juni 2022 bekendgemaakt.