Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Regie der Gebouwen restaureert Afrikaanse olifant

Het studiebureau Lapis Arte is in opdracht van de Regie der Gebouwen begonnen aan de restauratiestudie van de enorme betonnen Afrikaaanse olifant die staat opgesteld tegenover het AfricaMuseum in Tervuren. De studie omvat een analyse van de beschadigingen, een onderzoek naar de metaalstructuur, de verankeringen, de afwerklaag en het voegwerk en zal ongeveer vier maanden duren. Op basis van de resultaten wordt een aanbestedingsdossier opgemaakt voor de restauratiewerken die in het midden van 2023 zijn gepland. 

Regie der Gebouwen restaureert Afrikaanse olifant
Het witgeschilderde beeld uit gewapend beton werd vervaardigd door Albéric Collin (1886-1962) voor de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. Daar stond het beeld opgesteld aan het 'Pavillon du Congo Belge', een realisatie van architect René Schoentjes, als verwijzing naar het koloniale verleden van België. In heel wat literatuur wordt foutief aangehaald dat het beeld destijds zou gesponsord zijn door de chocoladefabriek Côte d'Or. 
 
Frans Olbrechts, de toenmalige directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, zorgde ervoor dat het kunstwerk in 1938 naar Tervuren werd overgebracht. Het werd er op een ijzerzandstenen sokkel geplaatst tegenover het museum. In 2005 werd het beeld hersteld en voorzien van een beschermingslaag. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten