Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid

De renovatie van de Heilig Hartkerk en de pastorij in de Dampoortwijk in Gent is volop aan de gang. De sloop- en de funderingswerken zijn achter de rug, de eerste steen werd zopas gelegd. De vernieuwde Heilig Hartkerk opent in februari 2023 de deuren, de pastorijwoning reeds eind dit jaar. Voor de renovatie kan sogent rekenen op 800.000 € steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).  

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid (1)

De Heilig Hartkerk wordt omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Ook de pastorij krijgt een make-over. Het ontwerp is van het team De Smet - Vermeulen Architecten. Aan de zijgevels van de kerk komen glazen wanden met ervoor een buitenpasserelle. Op het gelijkvloers binnenin wordt een buurtrestaurant met living ingericht en komt er een nieuwe verdieping voor activiteiten. De living op het gelijkvloers bestaat uit twee grote ruimtes. De voorste kamer blijft behouden en kan afgesloten worden. Daarnaast komt er een nieuwe uitbouw met toegang tot de tuin. Aan de inkomruimte worden de bestaande gevelopeningen opengemaakt tot op de grond.

De afbraakwerken zijn nu achter de rug en de funderingen zijn geplaatst. In de kerk werd het stooklokaal gesloopt, werden de vloertegels verwijderd en de schouwen naar beneden gehaald. Nu wordt de buitengevel gereinigd en het dak gerestaureerd. De eerste gevelopeningen in de zijbeuken zijn ook al gemaakt.

Een deel van de daken en gevels werd eerder al gerestaureerd. Nu worden ook de overige daken en gevels aangepakt. Dit gebeurt naar historisch model en met respect voor de architectuur en de geschiedenis van de kerk. Zo worden de kleurrijke tegelvloeren behouden. De tegels die toch moeten worden uitgebroken, gaan niet verloren. Ze worden geschonken aan enkele buurtbewoners en verenigingen die ze willen gebruiken in hun eigen verbouwing. De overdekte buitenruimtes, de professionele keuken, het sanitair en de kleedkamers krijgen nieuwe keramische tegels. Voor de polyvalente zaal en de overloop er naartoe, wordt gekozen voor een kleurrijke gietvloer aangevuld met een plankenvloer in de buiten- en binnenpasserelle.

Visuele verbinding

Tot nu toe had de kerk één toegang recht tegenover het Heilig Hartplein, zonder interactie met het plein, de tuin of de pastorij. Door de zijgevels open te maken en glazen wanden te plaatsen achter de zware gevel, wordt een visuele verbinding gemaakt tussen plein en tuin: vanop het plein kan je door de kerk kijken naar de gemeenschappelijke pastorijtuin en omgekeerd. Dit zorgt er ook voor dat er een overdekte gaanderij ontstaat tussen de glazen wand en de oude gevel. Door de hoge glazen wanden blijft de oorspronkelijke omvang van de kerk zichtbaar en voelbaar.

De kerk ligt iets hoger dan het plein. Dit niveauverschil wordt opgelost met een paar treden waarop je even kan verpozen. Aan de tuinzijde komt een overdekt terras: dit is de zonnekant en dus een mooie plek om te genieten van de zon of om te spelen. Het gebouw zal vanop het plein toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers via een zachte helling, naast de treden. Aan deze zijde bevindt zich ook de hoofdtoegang die in het midden van de kerk is voorzien.

Via een tochtsas kom je het buurtrestaurant binnen. Daarnaast is er een centrale lift- en trapkoker voorzien die toegang geeft tot elke ruimte. Langs de buitenzijde van de kerk is iedere ruimte ook afzonderlijk toegankelijk. Dit laat toe om ruimtes samen of los van elkaar te gebruiken zonder andere activiteiten te storen. Zo kan je de buurtliving aan tuinzijde bereiken via het overdekte terras. Het sanitair is gemakkelijk bereikbaar en bevindt zich dicht bij de lift- en trapkoker aan de kant van het plein.

In de kerk wordt een nieuwe verdieping gecreëerd waar grotere activiteiten kunnen plaatsvinden. Deze extra verdieping creëert meer ruimte en zorgt ervoor dat de ruimtes eronder beter kunnen worden verwarmd. Een kerk op een verantwoorde manier verwarmen is niet evident. Afhankelijk van de ruimte en de activiteiten die er plaatsvinden, zal er dus op een andere manier geïsoleerd en verwarmd worden.

Isolatie en verwarming

De ruimtes voor intensief, dagelijks gebruik zoals het restaurant, de buurtliving en de kleedkamers onder de nieuwe vloer van de polyvalente zaal worden volwaardig geïsoleerd. Zo zijn ze ook het makkelijkst energiezuinig te verwarmen. De toiletten, de kleedkamers en de lokalen in de sacristieën krijgen afzonderlijke elektrische stralingsradiatoren. Dat zorgt ervoor dat men kan kiezen wanneer deze radiatoren worden gebruikt.

De polyvalente ruimte en de ruimtes in het koor worden (voorlopig) niet geïsoleerd. Deze ruimtes zijn bedoeld voor activiteiten die niet te lang duren of minder verwarming nodig hebben, zoals overdekte sport- en spelactiviteiten. Dit geldt ook voor de voormalige sacristieën waar, net als in het koor van de kerk, geen grote renovatiewerken gebeuren en die enkel een beetje worden opgeknapt. In het koor blijft de verlichting behouden en ook de mooie kasten in de sacristieën blijven.

De lift- en trappentoren is beschut en wordt niet verwarmd. Het overgrote deel van de technische installaties zoals warmtepompen, luchtgroepen, enz. komt in de toren en het zuidelijk portaal. Er wordt naar gestreefd om de kerk gedurende 90% van de tijd enkel met de warmtepompen te verwarmen.

Het regenwater wordt afgevoerd via bestaande rioleringen. Daarnaast is een regenwateropslag voorzien die wordt ingezet voor het verbruik van de kerk, voornamelijk sanitair. Tot slot komt er in de toekomst een regenopslagplaats op het plein. Zowel de buurt als de Groendienst zouden die opslagplaats voor regenwater kunnen gebruiken.

“We zijn al een aantal jaren  bezig met het herbestemmen van kerken. Met resultaat. Van de zeventien kerken die een nieuwe toekomst zochten, zijn er nu al veertien met een nieuwe bestemming of een duidelijk toekomstplan. Volgens de timing van sogent zal de Heilig Hartkerk in februari 2023 opgeleverd worden”, zegt Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent.

Pastorij

Ook de werken aan de pastorij zitten op schema. In de achterbouw zijn de funderingen geplaatst en is de vloerplaat gestort. De gevel werd gereinigd en wordt nu opnieuw gevoegd. In het hoofdgebouw wordt de focus gelegd op het verhogen van het (thermisch) comfort en de veiligheid. Op het hoofdgebouw staat een vernieuwde dakstructuur. Binnenkort wordt het nieuwe houtskelet geplaatst, daarna wordt het gebouw ook aan de binnenzijde gemoderniseerd. Ook langs de buitenzijde krijgt de oude pastorijwoning een opknapbeurt. Zo wordt de buitenzijde van de pastorij in haar oude glorie hersteld.

De lokalen op de verdieping van het hoofdgebouw worden brandveilig gemaakt. Zo kan de buurt ze na de renovatie gebruiken als vergaderlokalen, projectiezolder, donkere kamer, atelier of knutsellokaal. De bestaande uit- en achterbouw worden gerenoveerd. Daarbij worden de bestaande vloeren van de uit- en achterbouw uitgebroken en van vloerisolatie voorzien.

De bakstenen gevels van de achterbouw blijven behouden en krijgen langs de binnenzijde een geïsoleerd houtskelet. Het dak van de achterbouw wordt vervangen door een nieuw geïsoleerd dak. De ramen die al vernieuwd zijn blijven behouden, op andere plaatsen is nieuw buitenschrijnwerk voorzien. Ook het dak van het hoofdgebouw wordt geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Op de zolder krijgen de gevels binnenisolatie. Zo ontstaat er een energiezuinige dakkamer. De originele ramen worden vervangen door beter isolerende ramen.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten