Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Renovatie moet van Egelsvennen in Mol weer 'mooiste wijk van België' maken

De gemeente Mol wil met een duurzaam renovatietraject van Egelsvennen opnieuw de ‘Mooiste wijk van België’ maken. De Wijkmotor Egelsvennen wil de troeven van de wijk inzetten om een extra meerwaarde te creëren voor de bewoners.

Renovatie moet van Egelsvennen in Mol weer ‘Mooiste wijk van België’ maken © Bart Van der Moeren (3)
Op 17 juni zijn alle buurtbewoners welkom op een infomarkt waarin de aanpak van het renovatietraject wordt geschetst. Het gaat om een renovatie die ervoor zorgt dat de woningen aan de hedendaagse comforteisen voldoen en waarbij het openbaar domein een opwaardering krijgt. Daarnaast gaat het om het vrijwaren en herstellen van de bijzondere architecturale waarde van de wijk.
 
Egelsvennen werd in 1973 door de toenmalige en recent overleden staatssecretaris voor Streekeconomie Luc Dhoore uitgeroepen tot de ‘Mooiste wijk van België’. De woningen en de open ruimte zijn 50 jaar geleden in samenhang en als één geheel ontworpen.
Deze sociale woonwijk met erfgoedwaarde is vandaag aan renovatie en verduurzaming toe. De woningen zijn onvoldoende geïsoleerd en voldoen niet meer aan de hedendaagse comforteisen. Dit is echter meer dan alleen een technische opgave.
 
Met het pilootproject ‘Wijkmotor Egelsvennen’ wil AR-TUR – het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen – de wijkrenovatie op een zeer brede manier benaderen. Via dit traject gaat AR-TUR in gesprek met inwoners (zowel eigenaars als huurders), professionelen en maatschappelijke actoren die betrokken zijn bij ruimtelijke kwaliteit.
 
De Wijkmotor stimuleert een aanpak waarin alle partners samenwerken. Er wordt daarbij gezamenlijk op zoek gegaan naar een toekomstverhaal voor de wijk met win-win-oplossingen en aandacht voor kwaliteitsbewaking.
 
De gemeente Mol hoopt dat de zoektocht naar de elementen die nodig zijn om opnieuw de ‘Mooiste wijk van België’ te worden, een belangrijk voorbeeldproject kan worden om de renovatie van andere gelijkaardige woonwijken in Vlaanderen op een kwalitatieve manier aan te pakken.
 
Het gemeentebestuur van Mol is partner in dit traject van AR-TUR dat nauw samenwerkt met onder andere de De Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen (VMSW), de Molse Bouwmaatschappij, de erfgoeddienst k.ERF, de provincie Antwerpen en de KU Leuven.

Foto: © Bart Van der Moeren.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten