Renson haalt de raamuitbouw uit het verdomhoekje
Het product is zo nieuw dat er zelfs nog geen productnaam voor vastgelegd werd, maar we geven het u toch al in primeur. Renson wil binnenkort naar buiten komen met een systeem voor een raamuitbouw op maat. “Met dit nieuw ontwikkelde concept willen we een nieuw elan geven aan een product dat onterecht in het verdomhoekje geraakt is. Op de klassieke manier is een raamuitbouw een kluwen van verantwoordelijkheden en hindernissen. Wij willen dit aanbieden als een totaalconcept, zowel technisch organisatorisch als inzake epb-verslaggeving. We ontzorgen het hele proces en bieden een product met een kwaliteitsgarantie”, zegt Peter Gilbert van de afdeling R&D bij Renson.
Raamuitbouwen, ook wel erker of uitspringend raam genoemd, zijn altijd al populair geweest, maar architecten en aannemers ontmoedigen vaak dergelijke constructies omwille van de hoge kosten of het moeizame proces. Op de klassieke manier vergt een raamuitbouw heel wat coördinatie tussen een architect, een ruwbouwaannemer, een ramenconstructeur, soms een timmerman en dakdekker en nog een (elektro)installateur en een interieuraannemer. De kansen op een gebrekkige uitvoering inzake luchtdichtheid en waterdichtheid, discussies en faalkosten zijn dan relatief groot. De inspanningen in de voorbereiding en uitvoering staan vaak niet in verhouding tot de financiële meerwaarde voor de uitvoerders en vaak ook niet tot de verwachtingen van de bouwheer. Bovendien zit je bij een raamuitbouw op de klassieke manier met heel wat bouwknopen en andere zaken die de energieprestaties van een woning negatief kunnen beïnvloeden. Einde verhaal dus voor de raamuitbouw?
“Voor al die struikelblokken zoeken we bij Renson een oplossing. Wij zijn geen ramenproducent, maar ramen leunen natuurlijk wel nauw aan bij het dna van het bedrijf. Wanneer het komt op complexere gehelen vraagt de markt naar een totaalconcept voor een eerder uniek product. Na drie jaar ontwikkeling hebben wij een strak en modern concept op punt gesteld waarbij wij de bouwheer, de architect en de aannemers volledig ontzorgen als een raamuitbouw nodig is. Bovendien kunnen wij makkelijk onze ventilatie- en zonweringsoplossingen integreren in die raamuitbouw en is er geen negatieve invloed op de energieprestaties van de woning, wat overigens op papier komt voor de epb-verslaggever. De planning wordt een stuk makkelijker en er duiken geen onverwachte kosten op”, weet Peter Gilbert.
“We zullen geen standaard-afmetingen maken en er moet ook geen minimumafname van een gelijke reeks zijn. Elke raamuitbouw van Renson zal een product op maat van de bouwheer zijn. Ze zullen zowel bij nieuwbouw als renovatie geplaatst kunnen worden. De meest aantrekkelijke toepassing van dit nieuwe product die wij kunnen bedenken is aan onze kust waarbij je van een gevel met ‘zijzicht’ naar de waterlijn dankzij onze raamuitbouw kan omschakelen naar ‘frontzicht’ naar zee”, weet Peter Gilbert. Zijdelings glas is immers een unieke mogelijkheid van ons product.
Eens de raamuitbouw geproduceerd is, gaat hij in één stuk per vrachtwagen naar de werf waar hij met een kraan in minder dan één werkdag gemonteerd en afgewerkt wordt. Met een totaalgewicht van pakweg 1.300 kg is daarvoor geen uitzonderlijk grote of zware bouwkraan nodig.
“Deze oplossing bouwt voort op onze ervaringen met de productie van terrasoverkappingen die tevens ook een machinepark vereisen voor het verwerken van grote aluminiumprofielen De doelgroep is overigens nagenoeg dezelfde groep meerwaarde-zoekende woningbezitters als die van de terrasoverkappingen. Wel zoeken we nog naar de juiste kanalen en partners om dit concept tot bij de klant te brengen”, weet de R&D-manager van Renson.
Een raamuitbouw van Renson heeft typisch een diepte van 0.8 m en is 3 m breed en 3 m hoog. Op de hoeken sluit de ene glasplaat zeer nauw aan op de andere. Aan de zijkanten zijn openingen mogelijk voor bv. nachtkoeling.
Renson plaatste de eerste raamuitbouw van eigen fabricaat, een prototype nog eigenlijk, in zijn concept home in Waregem. Na veel interne testen, prototypes, modellen en een volledig testprogramma in het WTCB naar thermische onderbreking, wind- en waterdichtheid, sterkte tegen wind, impakttesten, druk van mensenmassa en gebruiksbelasting kwamen ze tot het uiteindelijke product. Een eerste dergelijk product werd gemonteerd in de woning van Tom Boven van aluminium raamspecialist Boven Yvo uit Beveren. Daar komt het als een soort visitekaartje in de gevel aan de straatzijde. Renson voerde trouwens reeds meerdere testprojecten uit in de markt en staat open voor meer van die uitdagingen. (zie ook www.raamuitbouw.be)
Tom Boven heeft nog meer vooruitstrevende raam- en deurinnovaties in zijn grondig gerenoveerde woning geïntegreerd, maar de raamuitbouw spreekt voorlopig het meeste tot de verbeelding. “Renson consulteerde bij het prille begin van dit verhaal een aantal bedrijfsleiders over de interesse in en de slaagkansen voor dit idee. Ik was meteen blij verrast met het gegeven om het hele raamuitbouw-concept bij één partij te houden. Toen ze op zoek gingen naar locaties om hun concept in reële omstandigheden te testen, viel dat net samen met de renovatie van mijn eigen woning. Als Premium Ambassador werk ik al lang samen met Renson en heb veel vertrouwen in hun technische know how. Het concept intrigeert mij. Ik geloof er ook sterk in. En door het in mijn eigen woning te integreren zal ik waarschijnlijk ook de beste ambassadeur worden van dit product”, stelt Tom Boven.
“De ingenieurs en designers van Renson hebben prima werk geleverd. Zelfs met al mijn ervaring in ramen kan ik niets bedenken dat nog verbeterd zou kunnen worden. De afmetingen, de slankheid van het ontwerp, de integratie van ventilatie en zonwering, de garanties, … dit is beter dan wat de markt verwacht. De eerste klanten die ik over dit concept vertelde, waren meteen enthousiast. Als we straks een reeks voorbeelden kunnen tonen en potentiële klanten deze raamuitbouwen zelf kunnen ervaren, wordt dit vast een succes”, kijkt Tom Boven met vertrouwen naar de toekomst.