Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Restauratie Antwerpse Sint-Andrieskerk begint in november

De Sint-Andrieskerk in het centrum van Antwerpen wordt vanaf november twee jaar lang onder leiding van Steenmeijer architecten gerestaureerd. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 2.361.800 euro toe. De kerk behoort met haar laatgotische bouwstijl en laatbarokke toren en interieur tot de monumentale kerken van Antwerpen, met een erg grote erfgoedwaarde. Aan de buitenzijde krijgen alle daken en gevels een grondige opknapbeurt. Ook worden alle glas-in-loodramen tijdelijk weggenomen. Ze krijgen een grondige reiniging en worden van beschermbeglazing voorzien. De glasramen zijn daarna niet langer blootgesteld aan weer en wind en de extra beglazing zorgt voor een verbetering van het binnenklimaat van de kerk.

Restauratie Antwerpse Sint-Andrieskerk begint in november
De Sint-Andrieskerk is één van de grootste kerken van Antwerpen. Gesticht door Augustijnermonniken werd ze in 1529 ingewijd als parochiekerk met Sint-Andries als patroonheilige. De bouwstijl is laatgotisch, met uitzondering van de bovenbouw en toren, die typische kenmerken van de laatbarok vertonen. Binnen voert de barok de boventoon, dankzij de barokke altaren en enkele prachtige kunstwerken uit de zeventiende eeuw. De kerk heeft een bewogen geschiedenis: ze leed veel schade tijdens de Beeldenstorm en de Franse Revolutie. De laatste grondige buitenrestauratie gebeurde in de periode tussen 1970 en 1975. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten