Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk zal jaren duren

De restauratie van de barokke Sint-Michielskerk aan de Naamsestraat in Leuven is een project dat nog heel wat jaren zal duren, maar het Leuvense stadsbestuur heeft de definitieve toekenning van de subsidies niet afgewacht om de twee kerktorens in samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed vervroegd te restaureren. De stad Leuven gunde deze werken aan de firma Renotec voor een bedrag van 345.925,24 €, btw inbegrepen.

Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk gaat jaren duren (3)
“De zeventiende-eeuwse traptorens in natuursteen waren in zeer slechte staat en door stabiliteitsproblemen ontoegankelijk. De torens zijn verborgen voor het grote publiek, je kan ze enkel zien vanop de parking van het Veteranencollege in de Sint-Michielsstraat. Omdat ze instabiel waren en de enige toegang vormen tot de zolder drong een restauratie zich op om ergere schade te voorkomen en wilden we niet wachten op de definitieve premietoekenning”, vertelt de Leuvense schepen van Restauratie Dirk Vansina.
 
De werken omvatten de reconstructie van de twee traptorens aan de koorzijde van de kerk. Deze werden tot aan het lagergelegen dak gedemonteerd en op basis van opmetingstekeningen en foto’s gereconstrueerd met de bestaande natuursteen of met nieuwe stenen. Bijzondere aandacht ging naar de reconstructie van de natuurstenen gevels. De natuursteen was sterk afgeschilferd en verweerd.
 
Samen met een steenkapper werd gezocht naar de originele vormgeving. Via oude technieken kon die de originele situatie zo goed mogelijk benaderen. Ook gebruikte men de originele constructietechnieken om de dakjes te reconstrueren.
 
“De Sint Michielskerk is één van de belangrijkste Belgische barokkerken en valt op tussen onze vele gotische kerken. Sinds 1940 is het een beschermd monument. In 1944 werd ze bijna volledig vernietigd, enkel de voorgevel bleef gespaard. De wederopbouw van de kerk duurde tot 1950”, vertelt schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies.
 
“De kerkfabriek delegeerde het bouwheerschap aan de stad Leuven en in de periode tussen 1990 en 2000 voerde men al instandhoudingswerken uit aan de voorgevel en de daken. Sindsdien zijn noodzakelijke stappen ondernomen om de kerk gefaseerd te restaureren. Na de nodige vooronderzoeken werden dringende stabiliteitswerken uitgevoerd aan de kolommen van de kerk en de barokke voorgevel. Daarna werd het beheersplan opgemaakt”, vervolgt schepen Devlies.

Restauratiepremie

De eerste fase van de werken omvat de grondige buitenrestauratie van de gevels en de daken van het koor, de zijkapellen, de dwarsbeuk en de bijgebouwen van de doopkapel en sacristie. “Sinds 2015 staan deze werken op de wachtlijst van het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de toekenning van een restauratiepremie. We hopen dat die premie er snel komt. Ondertussen begonnen we dus al met de dringende restauratie van de torens”, aldus Dirk Vansina.
 
“Om de andere buitengevels systematisch te restaureren, rekent de stad op een meerjarenpremie van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Daarna kan de binnenrestauratie starten die vele jaren in beslag zal nemen”, besluiten de beide Leuvense schepenen.
De Leuvense schepenen Carl Devlies (l.) en Dirk Vansina aan de voorzijde van de Sint-Michielskerk.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten