Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Restauratiewerken The Grand in Nieuwpoort gestart

In Nieuwpoort ondergaat ‘Le Grand Hôtel’ of ‘The White Residence’ uit 1924 een ware metamorfose. Het voormalige hotel wordt immers herbestemd tot een wooncomplex met zeventig appartementen en een gelijkvloers met een bar en brasserie op de Zeedijk. Een optimale duurzaamheid wordt er gecombineerd met een maximaal respect voor het historisch kader. Recentelijk werd gestart met de restauratie- en opbouwfase van dit prestigieuze project dat de naam ‘The Grand’ meekreeg.

IMG_2112

Aannemer Verstraete.team uit Roeselare zal het gebouw de komende maanden volledig strippen. Daartoe werden langs de drie gevelzijdes grote gevelschoringen geplaatst. Deze moeten zorgen voor de stabiliteit en instandhouding van de buitengevels en de historische traphal tijdens de funderings- en ruwbouwwerken die normaal gezien in september zullen worden opgestart. Bouwheer is VDD Project Development die voor dit project in zee ging met David Chipperfield Architects (dat onlangs de Pritzker Architecture Prize 2023 won). Dit bureau volgt de filosofie van adaptive re-use, waarbij nieuwe functies aan historische gebouwen wordt gegeven. In The Grand wordt dit concreet gemaakt door de toevoeging van extra verdiepingen in een hedendaagse architectuurtaal die het oorspronkelijke idee van het ontwerp versterkt. Historisch erfgoed verzoenen met 21ste-eeuwse woondromen zal een complexe oefening zijn, maar de initiatiefnemers beogen toch een maximale duurzaamheid te bekomen. Daarom worden fossiele brandstoffen geweerd. De klimatisatie zal gebeuren door middel van individuele warmtepompen die zullen worden aangesloten op de geothermische boringen (in totaal bijna 10 kilometer) onder de nieuwe parking. Daarnaast zijn er ook 220 (onzichtbare) zonnepanelen voorzien.  

IMG_2180
IMG_2094
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten