Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Robbrecht en Daem architecten ontwierpen op Nieuw Zuid in Antwerpen het Huis aan de Kade. Dat gebouw, met zicht op de Schelde, is de tweede fase van het eerder aangekondigde Zuiderhuis, eveneens een ontwerp van het Gentse architectenkantoor. Het project wordt ontwikkeld door Triple Living uit Antwerpen.

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade2
De architecten inspireerden zich voor het ontwerp van het Huis aan de Kade op de Indische stad Fatehpur Sikri. Daar staat het prachtige Panch Mahal-paleis, een paviljoen met vijf verdiepingen dat veel weg heeft van een boeddhistische tempel. Het paleis uit de zestiende eeuw is één van de voornaamste bezienswaardigheden op een erfgoedsite die bij toeristen snel aan populariteit wint.
 
Paul Robbrecht en Hilde Daem zijn twee van de bekendste en meest gewaardeerde architecten van ons land. In vrijwel elke grote Vlaamse stad kleurt een ontwerp van hen het straatbeeld. Het is al de tweede keer dat ze een project ontwerpen voor Nieuw Zuid. Eerder tekenden ze ook de plannen voor de Zuidertuin in de Léon Stynenstraat. Ook het gloednieuwe ziekenhuis Cadix aan de andere kant van de stad is van de hand van Robbrecht en Daem Architecten.

Indische woontempel

In het ontwerp van het Huis aan de Kade valt meteen de donkerrode Indische zandsteen op. Die is afkomstig uit de regio rond Fatehpur Sikri, Agra. Het is dezelfde steen als in de gevel van het MAS aan het Eilandje, maar ziet er helemaal anders uit. Terwijl in de gevel van het MAS werd gekozen voor verschillende kleurschakeringen van de zandsteen, is in het ontwerp van het Huis aan de Kade gekozen voor een monochrome dieprode kleur.
 
De golvende glazen schil die de toekomstige woontempel zal omhullen is al bijna even opvallend. Die zorgt voor een uniek gevelaanzicht, vergelijkbaar met de Avenida de la Marina in de Spaanse stad A Coruña in de regio Galicië, maar ze creëert voor de bewoners ook een aangename extra buitenruimte. In de zogenaamde wintertuinen kunnen zij ook in de tussenseizoenen genieten van het heerlijke panoramische uitzicht over de Schelde.
 
"Architectuur draait om mensen. We willen dat onze gebouwen plaatsen zijn waar mensen samenleven. We vinden het belangrijk dat onze ontwerpen plezier schenken aan wie ermee in aanraking komt. Mensen moeten zich er thuis voelen”, aldus architect Paul Robbrecht.
 
Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van 20 ha die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid, groen en leefbaarheid. In de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken.
 
De site is autoluw, krijgt een groot park van 6 ha en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Inzake duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.
 
Nieuw Zuid moet een weerspiegeling worden van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen vestigen zich hier naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en zal Antwerpen uitgebreid zijn met een compleet nieuw stadsdeel met ongeveer 2.000 appartementen.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten