Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Roeselaarse bunker krijgt een tweede leven

De bunker in de Sint-Hubrechtsstraat in Roeselare wordt een herinneringsplek aan het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen door de Eerste Poolse pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. 

bunker St-Hubrechtsstraat (c) stad Roeselare
Roeselare werd net als Poperinge, Ieper, Tielt, Aalter, Gent, Sint-Niklaas, Beveren-Waas en Merksplas bevrijd door de Polen. Na 75 jaar stilte krijgt het Roeselaarse oorlogserfgoed een cruciale betekenis in een internationaal project Roeselare-Polen met de steun van de Vlaamse regering.
 
Het project in Roeselare zal uitgerold worden op drie locaties dicht bij elkaar: de Duitse telefoonbunker uit WOII in de Sint-Hubrechtsstraat, de omgeving van het herdenkingsmonument op de Onze-Lieve-Vrouw Markt en de tramstatie (Overstatie).
 
In de bunker komt het verhaal van de bunker zelf, de bevrijdingsroute van de Poolse pantserdivisie doorheen Europa, Vlaanderen en Roeselare, het verhaal van generaal Maczek en Simonne Brugghe, en het lot van de Poolse soldaten na de oorlog.
 
Op de Onze-Lieve-Vrouw Markt staat sinds september 1945 het monument ter herdenking van de bevrijding. Naast het monument werden in september 2020 een infopaneel (gesneuvelde soldaten) en twee herinneringsbanken (Maczek/Brugghe) geplaatst.
 
De tramstatie wordt de derde schakel in het project. Dit gebouwtje zal worden ingericht als ‘meet and greet’ locatie. Er komt een algemene inleiding op de geschiedenis van het gebouw, met een projectieruimte voor documentaires over WOII (een begin van het verhaal van de Polen) en een kennismaking met Roeselare en haar rol in WOI en WOII. Bezoekers ontdekken daar ook de achtergrond van het gifgasmemoriaal in een internationaal perspectief.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten