Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Roeselare bouwt nieuw stadhuis

Op de site van de Grote Markt en de Botermarkt bouwt de stad Roeselare de komende jaren een nieuw stadhuis. Tegen 2024 wil de stad op de centrale en bruisende locatie het nieuwe stadhuis in gebruik nemen. Roeselare gaat hiervoor in zee met ontwerpteam rond B-architecten.

roeselare bouwt 1
In maart viel de beslissing van het college van burgemeester en schepenen over de aanstelling van het ontwerpteam. Van alle kandidaten maakte het ontwerpteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter het voorstel dat het beste aansluit bij de verwachtingen van de Roeselaarse burgers.
 
Sinds jaar en dag bevindt het stadhuis zich in het centrum van Roeselare, tussen de Grote Markt en de Botermarkt. Het huidige stadhuiscomplex stootte evenwel al lang op haar limieten: de moeilijke toegankelijkheid voor mindervaliden, de ligging van het onthaal, de kleine wachtruimte op piekmomenten, diensten voor de burger op verschillende verdiepingen, … Het gebouw is verouderd en bovendien niet energiezuinig en onderhoudsvriendelijk. In 2019 werd beslist om het nieuwe stadhuis op dezelfde locatie te gaan bouwen, omdat een renovatie niet haalbaar was. Op die manier kan Roeselare in het centrum blijven én wordt het historische deel van het huidige stadhuis geïntegreerd met het nieuw te bouwen concept met werknaam stadHUIS. 
 
In juni van 2019 werd een procedure gestart om een ontwerpteam aan te stellen. Heel wat ontwerpteams stelden zich hierbij kandidaat. Het was het ontwerpteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter dat als geen ander had begrepen wat de Roeselaarse bevolking verwacht van het nieuwe stadhuis. Het concept staat helemaal in functie van ontmoeten en dienstverlening aan de burger. Tegelijk is het ontwerp ambitieus en innovatief inzake duurzaamheid. De burger gaf eerder dit jaar in een online bevraging reeds aan dat deze aspecten voor hen van groot belang zijn.

Oud en nieuw

De toekomstige generaties zullen elkaar nog altijd in de gekende Trouwzaal trouw beloven. In het gerestaureerde historische deel zal de oude gemeenteraadszaal fungeren als ontvangstruimte. Zo maakt ze deel uit van het Roeselaarse museale patrimonium. De huidige vernieuwde gemeenteraadszaal blijft ook in de toekomst de plek waar de gemeenteraad zal doorgaan. Langs de Botermarkt komt een nieuwbouw waar de stadsmedewerkers werken.
 
Een centrale open zaal verbindt de historische gebouwen en de nieuwbouw. Op deze ontmoetingsplek kan je als burger terecht voor alle dienstverlening, zoals het vragen van identiteitskaarten of vergunningen. De gevels van beide gebouwen lopen zichtbaar in elkaar over door het gebruik van gelijkaardige kleuren en materialen. Zowel in het ontwerp van de nieuwbouw als in de binnentuin op de gelijkvloers zijn bomen en extra groene accenten te vinden.
 
B-architecten zal instaan voor de architectuur van de nieuwbouw van het stadHUIS en de coördinatie van het ontwerpteam. Bressers Architecten neemt het luik restauratie van het historische stadhuis en het belfort op zich. Studiebureau Arcadis levert expertise inzake stabiliteit, technieken, energieprestatie, duurzaamheid en BIM. Het Roeselaarse Atelier Arne Deruyter staat in voor het landschapsontwerp.
 
De viruscrisis heeft geen impact op de vooropgestelde datum van 2024 om het nieuwe stadhuis in gebruik te nemen. Corona stak wel een stokje voor de officiële voorstelling die de stad in gedachten had bij de lancering van het ontwerp.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten