Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Roeselare krijgt het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen

In 2024 opent het nieuwe stadhuuis van Roeselare. Dat zal dan ook meteen het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen zijn, dankzij de hoge duurzaamheidsnormen waaraan het zal voldoen en de keuze voor houtskeletbouw. B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter tekenden samen het ontwerp dat in 2024 het Breeam-duurzaamheidslabel ‘Excellent’ moet halen.  

Roeselare krijgt het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen_©© B-architecten-Bressers, Arne Deruyter, THIRD
www.thethird.de
Het stadhuis van Roeselare ondergaat de komende jaren een make-over. De opvallende architectuur, met de toegangspoort opnieuw aan de Grote Markt, en de integratie van de historische monumenten en erfgoed in het project springen onmiddellijk in het oog.
De verouderde gebouwen maken plaats voor een duurzaam en toegankelijk administratief centrum, waarin inwoners, beleid en stadsmedewerkers elkaar ontmoeten. Een nieuwe binnentuin geeft een groene impuls aan het stadshart van Roeselare.
 
Het stadhuisproject toont een sterk engagement op vlak van duurzaamheid, klimaat en energie dankzij een aantal weloverwogen keuzes. Het nieuwe stadhuis beoogt een excellente duurzaamheidsscore Breeam (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology).
 
Dat is een internationaal erkende en onafhankelijke methode om de duurzaamheid van een gebouw te meten en te beoordelen, gecontroleerd door een externe organisatie. Het Breeam-label daagt de architecten en de stad Roeselare uit om op elk gebied van het bouwproces rekening te houden met de belasting op het milieu en duurzame materialen en technieken te gebruiken.
 
Breeam kent aan gebouwen verschillende scores toe: van ‘good’ over ‘very good’ en ‘excellent’ tot ‘outstanding’. De score van het gebouw wordt bepaald op basis van tien categorieën, zoals afval, welzijn, energie en materiaalgebruik, transport, vervuiling, gezondheid, enz.
 
In elke categorie moeten er punten gescoord worden door middel van duurzame voorzieningen. Het stadhuisproject mikt op het excellent-label en zet daar 168 innovatieve acties en oplossingen tegenover, zoals bouwafval beperken, alternatieve transportmiddelen, bufferen en hergebruik van regenwater, circulair materiaalgebruik, bouwen op de bestaande site, afbraakmaterialen hergebruiken, zorgen voor toegankelijkheid, kwaliteit van het binnenklimaat in de gebouw, fietsverkeer bevorderen, slim waterbeheer, enz.
 
Het warmtenet van de afvalintercommunale MIROM zal het stadhuis verwarmen. Er wordt nog onderzocht of men dat net tijdens de zomer ook kan gebruiken om het gebouw te koelen.
 
Duurzaam is niet noodzakelijk synoniem voor duur. Deze doordachte aanpak voorkomt veranderingen of late aanpassingen tijdens en na de bouw. Het nieuwe stadhuis zal minder onderhoud, herstellingen en aanpassingswerken vragen. De energiekosten van water, gas en elektriciteit zullen met 70% dalen. Bovendien betekent het nieuwe stadhuis een sterke verbetering voor medewerkers en bezoekers dankzij het akoestische comfort en de kwalitatieve luchtstromen.

Houtskeletbouw

Roeselare kiest ook voor houtskeletbouw. Het nieuwe gebouw wordt volledig gedragen door een houten constructie, zoals de vloerplaten, balken en kolommen. Hout is per definitie een hernieuwbaar product, dat bovendien CO2-neutraal is.
 
De houtbouw in combinatie met het excellent-label van Breeam zorgen ervoor dat het stadhuis in de nabije toekomst terecht de titel van meest duurzame stadhuis van Vlaanderen zal mogen opeisen, ondanks het feit dat er ook voor gekozen werd om erfgoed en monumenten te integreren in het geheel.
 
De huidige stadshuissite is doorheen de jaren een onoverzichtelijk kluwen van verschillende panden geworden. Die verouderde versnippering maakt in 2024 plaats voor een binnentuin. Deze weelderige en biodiverse groene plek wordt toegankelijk voor voetgangers via de geborgen ingang aan de Zuidstraat.
Foto's: © B-architecten-Bressers, THIRD
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten