Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Roosdaal wil klimaatrobuuste herinrichting voor site Kapelleweide

Het gemeentebestuur van Roosdaal wil de site Kapelleweide en de omgeving van het Immaculata Maria Instituut ontharden en inrichten als een veilige, biodiverse, klimaatadaptieve en -robuuste plek. Voor het ontwerp zoekt het bestuur een multidisciplinair team dat kennis en ervaring aangaande landschapsontwerp, duurzaamheid, mobiliteit, openbare ruimte, erfgoed en projectorganisatie samenbrengt. Geïnteresseerden dienen zich vóór 15 februari om 13 uur aan te melden via het interesseformulier op vlaamsbouwmeester.be.  

Roosdaal wil klimaatrobuuste herinrichting voor  site Kapelleweide
De Kapelleweide is een verharde oppervlakte. Ze ligt er desolaat bij en is gericht op gemotoriseerd verkeer: wegenis en parkeerplaatsen. De directe omgeving van de aanpalende basisschool is volledig geasfalteerd, waarbij de auto primeert op de schoolgaande jeugd. Ondanks die situatie heeft deze omgeving heel wat waardevols te bieden.
 
De historische kapel, de basis- en secundaire school Immaculata Maria Instituut en het Pastoriebos, geven deze site samen met het plein en de omliggende woonvoorzieningen de potentie om uit te groeien tot een levendige en aangename plaats om te leven, te werken en te ontmoeten.
 
Voor de realisatie van dit project werd de gemeente Roosdaal door het departement Omgeving van de Vlaamse overheid geselecteerd als ‘proeftuin ontharding’ binnen het project Vlaanderen Breekt Uit!. Het doel van dit project is een ontharding van 850 m².
 
Het project zal worden opgenomen in het zachte mobiliteitsplan van de gemeente Roosdaal en in het klimaatactieplan.  Beide plannen zijn nog in opmaak. Bijkomend hoopt het gemeentebestuur dat dit project fungeert als ‘good practice’ en katalysator om andere onthardingsdoelstellingen te realiseren.
 
Het masterplan moet passen in een ruimer landschapsplan. Het is ook essentieel dat de lokale betrokkenen, waaronder de kerkfabriek, het Regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei, het Immaculata Maria Instituut, de buurtbewoners en de ouders van de schoolgaande kinderen in het traject worden betrokken.
 
Deze opdracht moet worden uitgevoerd in samenwerking met het landschapsarchitectenbureau Fris in het landschap, dat door het departement Omgeving als kwaliteitsbeheerder werd aangesteld. Het Team Vlaams Bouwmeester begeleidt het hele project en zal deel uitmaken van het adviescomité voor de gunning van de opdracht.
 
De oproep aan geïnteresseerden die nu wordt gelanceerd heeft als doel een lijst van geïnteresseerde ontwerpteams samen te stellen. Daaruit maakt de opdrachtgever een keuze van aan te schrijven ontwerpteams. Aan de aanmelding zijn geen rechten of plichten verbonden, niet voor de indiener, noch voor de opdrachtgever. De aanmeldingen zijn louter voor intern gebruik bij de opdrachtgever en het Team Vlaams Bouwmeester en zullen ook nergens bekendgemaakt worden.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten