Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Samenstelling Antwerpse kwaliteitskamer bekend

De stad Antwerpen heeft de samenstelling van de integrale kwaliteitskamer bekendgemaakt. Het gaat om vier experten voor de vakgebieden architectuur, stedenbouw, publieke ruimte en erfgoed. Na goedkeuring door de gemeenteraad kan de kwaliteitskamer effectief van start gaan met haar werking.

Samenstelling Antwerpse kwaliteitskamer bekend
De integrale kwaliteitskamer vervangt de welstandscommissie en ondersteunt stadsbouwmeester Christian Rapp in de uitvoering van zijn mandaat. De kwaliteitskamer gaat als nieuwe overlegstructuur ruimer dan enkel het adviseren over de beeldkwaliteit of de architectuur van projecten.
 
Het is een platform waarbinnen alle expertises op vlak van stedenbouw, architectuur, publieke ruimte en erfgoed samenkomen en waar inhoudelijk gereflecteerd wordt over zowel publieke als private strategische stadsontwikkelingsprojecten.
De oprichting van een integrale kwaliteitskamer is het antwoord op stadsontwikkelingsprojecten van een zekere schaal of complexiteit die vragen om een ruimer debat. Het doel is om een platform te creëren waarbinnen alle expertises op vlak van stedenbouw, architectuur, publieke ruimte en erfgoed samenkomen en waar inhoudelijk gereflecteerd kan worden over zowel publieke als private strategische stadsontwikkelingsprojecten.
 
“Met dit advies bouwen we verder aan de ruimtelijke kwaliteit van onze stad en met de aangetrokken expertise in de kamer maken we Antwerpen meer dan ooit klaar voor de stadsontwikkeling van morgen”, zegt schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder.
 

Vier leden

 
De integrale kwaliteitskamer bestaat uit vier deskundigen met de stadsbouwmeester als voorzitter: een expert architectuur, stedenbouw, publieke ruimte en erfgoed. De beoordelingscommissie selecteerde de volgende vier leden van de integrale kwaliteitskamer:
• Yvette Verlinden, expert architectuur
Yvette Verlinden (°1959) studeerde architectuur en richtte in 1982 samen met Johan Praet het architectenbureau Praet-Verlinden op. Yvette Verlinden is sinds 1988 docent digitale beeldvorming optie Grafisch Ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten / AP Hogeschool Antwerpen. Sinds 2014 is zij lid van de huidige welstandscommissie in Antwerpen en treedt zij regelmatig op als extern jurylid bij architectuurwedstrijden.
• Els Nulens, expert stedenbouw
Els Nulens (°1971) studeerde architectuur en stedenbouw en beschikt over 23 jaar praktijkervaring binnen de stedenbouwkundige ontwerpbureaus Planners en Blauwdruk.
Aanvullend voert Els Nulens met het bureau Blauwdruk tal van onderzoeksprojecten en faciliteert de advisering voor zowel publieke als private opdrachtgevers binnen het werkveld. Ze is voorzitter van de kwaliteitskamer Mechelen en WinVorm en maakt deel uit van het expertenteam van de Vlaamse Bouwmeester.
• Bas Smets, expert publieke ruimte
Bas Smets (°1975) studeerde af als Ingenieur Architect en behaalde daarnaast het diploma ‘Landschapsarchitect’. Na gewerkt te hebben bij Michel Desvigne, richtte hij in 2007 het Bureau Bas Smets op. Het bureau won diverse awards en heeft tal van boeken, publicaties, lezingen en expo’s op haar naam.
Bas Smets was docent aan La Cambre te Brussel, de Universiteit van Parijs en Versailles en gastdocent aan de Universiteit van Harvard en Lausanne. Hij heeft ook expertise als curator (Biënnale Bordeaux) en extern jurylid in tal van jury’s.
• Bernard Colenbrander, expert erfgoed
Bernard Colenbrander (°1956) studeerde architectuurgeschiedenis en promoveerde vervolgens aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn beroepsloopbaan is divers, gaande van wetenschappelijk beleidsmedewerker bij het NDB (Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst), curator bij het NAi (Nederlands Architectuurinstituut) tot beleidsmedewerker en projectleider Culturele Planologie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Sinds 2005 is hij verbonden aan de TU Eindhoven als Hoogleraar Architectuurgeschiedenis en -theorie, alwaar hij van 2009 tot 2015 eveneens voorzitter van de Unit AUDE (Architectural Urban Design and Engineering) was.
 

Werking

 
De leden van de integrale kwaliteitskamer komen maandelijks samen. De kwaliteitskamer architectuur komt  echter tweewekelijks samen voor een efficiënte en snelle advisering van de lopende projecten. Ze bestaat uit de stadsbouwmeester en de expert architectuur en heeft een vastomlijnde werking, in functie van de advisering van de aanvragen tot omgevingsvergunning.
Voor de andere expertises, namelijk de kwaliteitskamer stedenbouw, publieke ruimte en erfgoed, is het mogelijk om afhankelijk van de aard van het project een meer diepgaande dialoog aan te gaan. Deze kamer komt samen op afroep van de desbetreffende expert samen met de stadsbouwmeester. 
 
“De Grote Verbinding toont aan dat stadsontwikkelingsprojecten in Antwerpen complexer worden en dat we hier een adequaat antwoord moeten op bieden. De integrale kwaliteitskamer zal hierin een belangrijke rol spelen, maar zal dat ook doen in de vele ruimtelijke vraagstukken die nu op tafel liggen. Denk maar aan de opmaak van het nieuwe Ruimteplan voor Antwerpen of de klimaatambities die we onszelf willen opleggen", besluit stadsbouwmeester Christian Rapp.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten