Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Sint-Hubertuskerk in Berchem wordt archiefdepot van het VAi

De tijdelijke vereniging ectv architecten (Els Claessens en Tania Vandenbussche) / Fenikx (Ann Verdonck en Marjolein Deceuninck) zal samen met interieurarchitect Elise Van Thuyne instaan voor de herbestemming van de Sint-Hubertuskerk te Berchem tot het archiefdepot, de kantoren en de bibliotheek van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). De zijbeuken van de kerk worden uitgebreid tot op de perceelsgrens. Door elders te ontharden en minder waardevolle aanbouwen te verwijderen, vergroot de bebouwde oppervlakte niet. Wel ontstaan er grote, efficiënte archiefruimtes over twee niveaus. Er wordt niet hoog gestapeld. Het schip van de kerk blijft hierdoor volledig vrij zodat zowel het VAi als de buurt het kunnen gebruiken voor diverse activiteiten. 

Sint-Hubertuskerk in Berchem wordt archiefdepot van het VAi (1)
TV ectv architecten (Els Claessens en Tania Vandenbussche) / Fenikx (Ann Verdonck en Marjolein Deceuninck) – Elise Van Thuyne
De actieve ruimtes zoals de leeszaal, de bibliotheek en de werkruimtes worden achter de viering gestapeld. Achter de monumentale ruimte van het schip worden daarom nieuwe vloeren toegevoegd. Om de ruimte zo transparant mogelijk te maken, werken de architecten met doorzichtige metalen rasterwanden die tussen het schip, de kantoren en de verwerkingsruimtes geplaatst worden. Hun plaatsing en aantal bepaalt de transparantie. Een veelhoekige trap verbindt het schip met de bibliotheek en de leeszaal op de tweede verdieping. De buitenruimtes die tussen de kerk en de stoep of plein liggen, worden ingericht als groene en informele buitenkamers. 
 
 
Ontwerpbeelden: TV ectv architecten (Els Claessens en Tania Vandenbussche) / Fenikx (Ann Verdonck en Marjolein Deceuninck) – Elise Van Thuyne.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten