Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Sint-Pietersgasthuis wordt deel van Martin’s Klooster Hotel

Het voormalige Sint-Pietersgasthuis op de Hertogensite in Leuven wordt gerestaureerd en omgetoverd tot een uitbreiding van het Martin’s Klooster Hotel, dat zo’n 30 meter verderop staat. Er komen 32 kamers, vergaderlokalen en een restaurant bij. De focus ligt op de stijl van Martin’s hotels waar de brug tussen oud en nieuw wordt geslagen. De historische en architecturale waarde van het gebouw worden dan ook maximaal behouden.

P1386_Dijle-010+2022.05.31kl

Het historisch centrum van Leuven is de laatste jaren sterk hertekend met de ontwikkeling van de Hertogensite. Drie jaar nadat de eerste inwoners hun intrek in de nieuwe appartementen langs het voormalige Sint-Pietersziekenhuis namen, is nu het Sint-Pietersgasthuis aan de beurt voor een grondige facelift. Het neoclassicistische gebouw werd in de 19e eeuw ontworpen door architect Alexander Van Arenbergh en was een uitbreiding van het Sint-Elisabethgasthuis, waarvan vandaag enkel de Romaanse Poort bewaard is gebleven. 

Bij de restauratie van het Sint-Pietersgasthuis wordt een balans tussen oud en nieuw nagestreefd. Zo zal 360 Architecten erop toezien dat de overgebleven zuidgevel naar het ziekenhuisverleden verwijst. In het nieuwe deel van het hotel komen 32 kamers, vergaderlokalen (waaronder een plenaire vergaderzaal in de voormalige kapel), een wijnkelder voor tastings én een restaurant met terras. Bovendien wordt de originele ijskelder hersteld en zichtbaar gemaakt. Net zoals het overgrote deel van de gebouwen op de Hertogensite wordt het gasthuis op het geothermisch net aangesloten. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten