Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Site van Damman Croes klaar voor reconversie

De site van Damman-Croes in Krottegem-Roeselare wacht sinds het faillissement van dit metaalconstructiebedrijf op een nieuwe stedelijke invulling. Samen met een curator verkocht Stad Roeselare het geheel onlangs aan CAAAP dat het projectgebied tot een kwalitatieve woon- en leefbuurt wil ontwikkelen.

Eerste-visie---groen-binnengebied-met-wonen-en-functies-rond

De site van ongeveer 18.000 m² was deels eigendom van de Stad en deels van het failliete Werkhuizen Damman-Croes. Ze omvat een voormalige bibliotheek, diverse woningen, werkhuizen en loodsen. Om het domein nieuw leven in te blazen, besloot de stad een mededingingsprocedure met onderhandeling te organiseren (conform de wetgeving overheidsopdrachten), waarbij ze als aanbestedende overheid optrad. Uiteindelijk werd gekozen voor het voorstel van projectontwikkelaar CAAAP, dat mee vorm werd gegeven door bildt., Declerck-Daels architecten en burO Groen. 


Het residentiële gedeelte vormt een doordachte mix van woontypes voor alle doelgroepen: appartementen, ruimere gezinswoningen en compactere units voor jonge starters. Het huidige voorstel spreekt van een 20-tal woningen en een 7-tal gebouwen (telkens met 5 à 15 appartementen). In totaal moeten er in de nieuwe woonbuurt ongeveer 110 woongelegenheden worden gecreëerd. Het programma omvat ook een groot aandeel (publiek) groen en de bouw van een nieuwe basisschool (dit project zal in opdracht van de Scholengroep Arkorum worden gerealiseerd). 


Bij de verdere uitwerking van de plannen zullen de buurt en de huidige partners in een participatief traject worden betrokken. Cocreatie-expert Urban Connector en daktuin-specialist Pakt werden aangesteld om dit samen met CAAAP in goede banen te leiden. Bedoeling is een geschikte invulling voor de daktuin en de bibliotheek De Vriendschap te vinden en de inrichting van het openbaar groen zo goed mogelijk op de noden van de buurtbewoners en de schoolgaande kinderen af te stemmen.

Eerste-visie---OLV-markt---bib-en-school
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten