Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Sloop tweede Rabottoren gaat van start

De drie woontorens aan het Rabot in Gent vormden ongeveer 40 jaar lang een bekend stadsgezicht. Maar met de vernieuwing van de Rabotsite komt hier verandering in. Een nieuwe mijlpaal in het project is nu bereikt: binnenkort verdwijnt ook de tweede Rabottoren uit de Gentse skyline.

Sloop Rabot

Sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent start met de afbraak van de tweede Rabottoren in de Filips van Cleeflaan. Eerst wordt het appartementsgebouw binnenin gesloopt. Deze zomer beginnen vervolgens de effectieve sloopwerken. Midden 2018 zou de tweede Rabottoren volledig afgebroken moeten zijn. WoninGent hoopt aansluitend te kunnen beginnen met de bouw van twee nieuwe appartementsgebouwen met samen 95 sociale huurwoningen op de plaats waar nu de tweede Rabottoren staat.

Asbest

Onlangs werd het officiële startschot gegeven voor de sloopwerken aan de tweede Rabottoren in de Filips van Cleeflaan. De eerste maanden zal aannemer thv Wanty-Redeco-Laurenty in het gebouw werken om de binnenuitrusting zoals deuren, keukens, badkamers, leidingen, buizen … te verwijderen. Inbupro nv treedt op als studiebureau. Aan de sloopwerken hangt een prijskaartje van ongeveer 3,2 miljoen €.

Specialisten zullen ook op een veilige asbest uit het gebouw verwijderen. Dit zal gebeuren in hermetisch afgesloten zones. De verwijdering van het asbest zal in drie fases verlopen en duurt tot en met november. De asbestverwijdering begint aan de kant van de Opgeëistenlaan.

Integrale sloop

Vanaf de zomer starten de effectieve afbraakwerken. In een eerste fase worden kleine kranen bovenop het gebouw geplaatst om de bovenste verdiepingen af te lagen. De aannemer begint aan de oostelijke kant van het gebouw (aan de kant van de Opgeëistenlaan). Om veiligheidsredenen worden aan die kant acht verdiepingen op deze manier afgebroken.

Eens alle asbest veilig uit het gebouw is verwijderd, breekt de aannemer ook de drie bovenste verdiepingen van het westelijke deel van het gebouw aan de kant van de Filips van Cleeflaan af. Eind dit jaar moeten de bovenste verdiepingen helemaal afgebroken zijn.

Begin 2018 start vervolgens de integrale sloop van de hoogbouw met een grote hydraulische kraan. Deze fase duurt ongeveer twee maanden. Tot slot gebruikt de aannemer opnieuw kleinere kranen om de onderste verdiepingen af te breken. Volgens de planning zou de tweede Rabottoren midden volgend jaar volledig afgebroken moeten zijn.

Bruggen naar Rabot

De vervangingsbouw van de Rabottorens past in een bredere visie op de wijk Rabot-Blaisantvest zoals uitgewerkt in het stadsvernieuwingsproject ‘Bruggen naar Rabot’. Met dit project wordt getracht om deze 19de eeuwse wijk uit zijn isolement te halen en er een nieuwe dynamiek in te blazen.

In de plaats komen acht lagere appartementsgebouwen (foto) met samen ongeveer 360 sociale appartementen en ook een aantal gemeenschapsvoorzieningen. Tussen de nieuwe gebouwen is er plaats voor onder meer collectieve private tuinen. Er komt ook een openbaar parkje in het verlengde van de waterloop De Lieve.

Architectenbureau POLO Architects ontwierp de eerste vijf gebouwen (fases 1 en 2) en de openbare ruimte er rond. Drie van deze gebouwen - goed voor 131 sociale huurwoningen - worden momenteel gebouwd op de plaats van de eerste Rabottoren.

Als alles volgens schema verloopt, kunnen deze woningen vanaf midden 2018 verhuurd worden. Aansluitend op de sloop van de tweede Rabottoren wil WoninGent starten met de bouw van de twee overige gebouwen, die samen goed zijn voor 95 sociale huurwoningen.

De timing voor de afbraak en vervanging van de derde Rabottoren wordt afgestemd op de voortgang van de eerste twee fases. Op de plaats van de derde Rabottoren komen nog eens drie gebouwen. Het volledige project moet eind 2023 klaar zijn.

Klein stukje toren bewaard

Een klein stukje van de toren blijft bewaard. Op initiatief van kunstenares Petra Stavast wordt de graffiti op de tweede Rabottoren met de afbeelding van de in 2015 overleden pastoor Koen Blieck voorzichtig afgenomen in samenwerking met de aannemer van de sloopwerken, Group Wanty. De tien platen zullen hergebruikt worden op het toekomstige Koen Blieckplein.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten