Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Stad keurt masterplan UZ Gent goed

Het Gentse schepencollege gaf op 6 mei groen licht aan het masterplan voor de campus UZ Gent. Dit ruimtelijk plan voorziet een nieuw ziekenhuisgebouw in het hart van de site, de uitbouw van een centrale zorgzone en ruimte voor groen en andere ontwikkelingen rondom het ziekenhuis.  De werken starten in 2023 om het nieuwe ziekenhuis in 2029 in gebruik te kunnen nemen. Tijdens de werkzaamheden blijft de campus bereikbaar en wordt de werking van het ziekenhuis gegarandeerd.

Stad keurt masterplan UZ Gent goed 1
Met de stad komt een belangrijke partner aan boord die de uitvoering van dit plan mee in goede banen leidt. Dat het UZ Gent op vlak van infrastructuur aan een inhaalbeweging toe is, is al langer duidelijk. Er werden verschillende denksporen onderzocht, van de renovatie van de bestaande gebouwen tot de bouw van een nieuw ziekenhuis op een andere locatie. Een gedeeltelijke nieuwbouw op de bestaande campus bleek de beste optie.

Nieuwbouw

Om de bouw van dit nieuwe ziekenhuis voor te bereiden, werkte het studiebureau VK Architects & Engineers samen met meer dan 200 medewerkers van het UZ Gent een masterplan uit. Dit plan geeft in grote lijnen weer hoe de campus de komende jaren zal evolueren: waar komen nieuwe gebouwen, welke verdwijnen, waar worden groenzones voorzien, welke accenten worden gelegd?
 
Centraal in het plan staat een flexibel nieuwbouwcomplex. Dit komt op de plaats van de huidige parkeertoren. Het schakelt alle ziekenhuisgebouwen aan elkaar en vormt het brandpunt van de zorgzone waar de medische activiteiten compact worden gebundeld. De vergunning voor deze centrale nieuwbouw zou eind dit jaar aangevraagd kunnen worden, zodat de omgevingsvergunning in 2022 toegekend wordt. In 2024 kan dan de eerste spade in de grond gestoken worden voor het nieuwe ziekenhuisgebouw. In 2023 wil het UZ Gent ook al starten met de bouw van een afzonderlijke parkeertoren voor het personeel. Zo ontstaat rondom het ziekenhuis ruimte voor groen en nieuwe ontwikkelingen.

Beter bereikbaar

In het masterplan werden belangrijke pijnpunten meegenomen waar de UZ-campus mee worstelt, zoals de hoge verkeers- en parkeerdruk. Na een grondige mobiliteitsstudie liggen enkele oplossingen op tafel om het ziekenhuis beter bereikbaar te maken. Behalve nieuwe fiets- en wandelwegen komt er één centrale toegang voor patiënten en bezoekers die leidt naar een parkeergarage onder het nieuwe ziekenhuis. Voor medewerkers, logistiek en spoedverkeer worden afzonderlijke inritten en parkeerfaciliteiten aangelegd.
 
Het UZ Gent heeft een groene site voor ogen die overzichtelijk en duurzaam wordt ingericht en verbinding zoekt met de groene stadsgordel. Het ziekenhuis onderzoekt daarom met de stad ook de rol van de campus in de wijk. Zo wil het ziekenhuis de banden met de buurt aanhalen door het domein meer publiek toegankelijk te maken. En het ziekenhuis wil ook meer aansluiting bij de nabijgelegen campus van de faculteit Farmaceutische wetenschappen.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten