Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Stadhuis van Roeselare aast op ‘excellent’ label van BREEAM

Deze zomer verhuizen de stadsdiensten van Roeselare naar hun nieuwe werkplek en vanaf september zal ook de dienstverlening voor alle burgers kunnen opstarten in het gloednieuwe gebouw. Misschien wel het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen.

BKBC - 2024-07-15T110640.309
Stad Roeselare

Het nieuwe gebouw zet maximaal in op duurzaamheid, ecologie en energie-efficiëntie. Dat begon al bij de circulaire sloop van de verouderde kantoorzone. Meer dan 99% van het sloopafval werd elders hergebruikt. Ruim 1.800 ton puin werd met de boot afgevoerd, wat tientallen vrachtwagens van de weg hield. Meer dan 50 verenigingen en scholen haalden meubels, radiatoren en verlichtingselementen uit de gebouwen van het oude stadhuis. 

Al meer dan 35 jaar is Roeselare voorloper in België op het vlak van warmtenetten. Daarbij wordt restwarmte gebruikt om woningen en bedrijven te verwarmen. Het was dan ook evident dat het bestaande warmtenet van intercommunale MIROM tijdens de verbouwingen werd doorgetrokken tot aan het stadhuis. 

Daarnaast wordt er ook 1 miljoen liter drinkbaar water per jaar bespaard, omdat het gebouw op een slimme manier regenwater recupereert. Dat alles zorgt ervoor dat het Roeselaarse stadhuis op koers ligt om het ‘excellent’ label van BREEAM te behalen. Tijdens de bouw werd het stadhuisproject trouwens al bekroond met de Belgian Constructian Award voor beste circulaire project en de Publica Award voor Climate Responsibility. 

BKBC - 2024-07-15T110654.386
Stad Roeselare
BKBC - 2024-07-15T110711.898
Stad Roeselare
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten