Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Stadiondossier Club Brugge neemt nieuwe horde

De bouw van het nieuwe voetbalstadion voor Club Brugge werd al een paar keer aangekondigd, maar zopas werd opnieuw een stap gezet in de goede richting. Het milieu-effectenrapport (mer-rapport) voor het nieuwe stadion voor 40.000 supporters is goedgekeurd. Dat betekent dat de Vlaamse cel Mer een positief advies geeft voor de bouw van het stadion.

stadion club brugge
Het milieueffectenrapport beoordeelt de impact van het nieuwe stadion op de mobiliteit, bewoning en het milieu in de omgeving. En dat lijkt over de hele lijn positief te zijn. Terwijl men vreesde dat wedstrijddagen een mobiliteitscrisis zouden veroorzaken, ziet de cel Mer dat bijvoorbeeld best positief in. “Het principe van ‘combiticketing’, waarbij de keuze voor de vervoerswijze en het tijdstip van aankomst op het ogenblik van een wedstrijdticket gemaakt wordt, is de sleutel voor het al dan niet welslagen van het mobiliteitsverhaal op wedstrijddagen”, klinkt het in het rapport. Toch benadrukt de Vlaamse cel Mer wel dat mobiliteit een aandachtspunt zal blijven en dat maatregelen noodzakelijk zullen zijn om de draagkracht van de omgeving te waarborgen.
 
Het mer-rapport onderzocht ook de mogelijke geluidshinder in de buurt door de komst van het nieuwe stadion, maar ook die zal volgens de gedane studies beperkt blijven. “Tijdens de bouwwerken zullen de richtwaarden tijdelijk worden overschreden”, klinkt het. “Maar door de uitvoering van het project zal het geluidsniveau aan het merendeel van de nabijgelegen woningen dalen en bij een beperkt aantal woningen verwaarloosbaar stijgen”, aldus de Brugse schepen Mercedes Van Volcem.
 
Hetzelfde stelt het rapport over de schaduw door het nieuwe stadion en de zogenaamde visuele hinder. “Het rapport stelt eigenlijk dat Club Brugge op alle punten zijn huiswerk goed gemaakt heeft”, zegt Van Volcem.
 
De goedkeuring van het mer is een belangrijke stap. Dat nieuwe stadion moet op de huidige site in Sint-Andries komen. Het Brugse stadsbestuur had eerder al een gunstig advies gegeven. Het nieuwe project omvat niet alleen de bouw van een nieuw stadion, maar ook de bijbehorende omgevingsaanleg van de volledige Jan Breydelsite. Het hele dossier vertrekt nu naar de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie. Zij moet op basis van alle informatie een advies geven aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Zij zal uiteindelijk de bouwvergunning al dan niet afleveren.
 
%%ARTICLELIE:36394%%https://www.bouwkroniek.be/article/voetbalstadion-club-brugge-krijgt-originele-en-innovatieve-architectuur.36394%%/ARTICLELIE:36394%%
 
%%ARTICLELIE:35259%%https://www.bouwkroniek.be/article/alheembouw-en-cordeel-bouwen-stadion-club-brugge.35259%%/ARTICLELIE:35259%%
 
%%ARTICLELIE:31744%%https://www.bouwkroniek.be/article/doorstart-in-stadiondossier-club-brugge.31744%%/ARTICLELIE:31744%%
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten