Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Stadsvernieuwingsproject Collegesite Tielt in de startblokken

Het stadsbestuur van Tielt heeft zopas de publiek-private samenwerking voor het grote stadsvernieuwingsproject op de Collegesite gegund aan de tijdelijke maatschap Kortrijkstraat. Dat is een samenwerking tussen groep VT-Invest (ontwikkelaar Volus en aannemer Algemene Ondernemingen Van Tornhaut) met Vlaemynck Vastgoedmanagement uit Tielt.

Stadsvernieuwingsproject Collegesite Tielt in de startblokken (1)
De Collegesite zal onder meer plaats bieden aan ongeveer 210 woongelegenheden, 350 publieke parkeerplaatsen en 5.300 m² handelsruimte.
 
Volus en Vlaemynck Vastgoedmanagement mikken op eind 2021 om de eerste vergunningen op zak te hebben. Volgens de planning zal in 2024 de eerste fase van het project worden opgeleverd.
 
Nadat het Sint-Jozefscollege de deuren van het zogenaamde groot en klein college had gesloten, schreef de stad Tielt in 2012 een wedstrijd uit om een nieuwe toekomst te geven aan de site.

Kernversterking

Tielt wil met dit stadvernieuwingsproject aan kernversterking doen en de reeds aanwezige centrumfuncties verstevigen. Haar ambitieuze visie moet centrumversterkend beleid ondersteunen door het inbreiden en verweven van verschillende functies, waaronder werken, winkelen, wonen, groen, horeca en cultuur.
 
Het project van tm Kortrijkstraat werd op maat van die ambitie uitgedacht en opgehangen aan enkele overtuigende en kwalitatieve ingrepen. Zo werd een wandelboulevard geïntroduceerd die het bouwblok openbreekt en het Patersbos en Huis Mulle de Terschueren opnieuw zichtbaar maakt.
 
De ruimte die hierdoor ontstaat laat toe dat er plaats is voor wonen, recreatie, winkelen en horeca, maar ook voor een uitbreiding van het Patersbos. De commerciële plint en ondergrondse retail zijn direct gelinkt aan een ondergrondse parkeerlaag met publieke parkeerzones, zodat het geheel autovrij blijft.

OCMW-gebouw

De historische gevels en zichtassen worden in ere hersteld, en voetgangers en fietsers zullen in de toekomst kunnen genieten van een herwonnen vrijheid. Centraal in het project wordt ook plaats gemaakt voor een nieuw OCMW-gebouw.
 
Met de Collegesite zal Tielt haar inwoners de kans geven om kwalitatief in het hart van haar centrum te wonen. Door de grote handelsruimtes kunnen commerciële trekkers naar Tielt worden gehaald die het bestaande winkelpatrimonium aanvullen en versterken.
De ondergrondse parking moet de mobiliteit en toegankelijkheid van het stadscentrum versterken en de nieuwe openbare ruimte linkt natuur met cultuur en geschiedenis.
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten