Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen

Nu de westzijde klaar is, starten op 7 november ook de werken aan de oostzijde van de gotische Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat. De daken en gevels, de glas-in-loodramen, de binnenmuren en de gewelven worden grondig onder handen genomen. Waar nodig worden de daken en gevels hersteld, net als de glas-in-loodramen. Deze laatste krijgen ook een grondige reinigingsbeurt en een voorzetbeglazing. Aan de binnenzijde gebeuren er algemene schilderwerken en herstellingswerken aan de muren en gewelven. Ook het vrijmaken en restaureren van een aantal muurschilderingen is tijdens deze fase opgenomen in de planning. Het einde van de volledige restauratie is voorzien in de loop van 2027.

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen
Sigrid Spinnox

De totaalrestauratie van de monumentale kerk, die op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt, begon reeds in 2019. Het gebouw heeft een barokinterieur uit de zeventiende en de achttiende eeuw en herbergt de grafkapel van Rubens. De rijke kunstcollectie met waardevolle schilderijen, grafmonumenten en kerkmeubilair maakt van de site bijzonder kunst- en cultuurhistorisch erfgoed. Om deze erfgoedparel terug in alle glorie te laten schitteren, kende de Vlaamse overheid een meerjarige premie van 8,78 miljoen euro toe. In 2021 won de Rubenskapel de Erfgoed Challenge van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Deze organisatie neemt de restauratie van de kunstobjecten specifiek in de grafkapel van Rubens op zich.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten