Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Startschot voor groot binnenstedelijk woonproject in Brugge

De schoolgebouwen op de voormalige VTI-site in de Brugse binnenstad maken plaats voor het belangrijkste binnenstedelijke woonproject van de jongste jaren Het project Boevrie voorziet de bouw van 102 appartementen, 23 woningen en een kantoorruimte. Het ontwerp is van architectenbureau Bildt en noAarchitecten en zal qua zichtbaarheid en uitstraling perfect in het Unesco-gebied passen.  De afbraak van de oude gebouwen is reeds gestart. De eerste bewoners kunnen er eind 2026 terecht.

Startschot voor groot binnenstedelijk woonproject in Brugge-_HOOFDFOTO
Nu de leerlingen van het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Brugge een nieuw onderkomen hebben gevonden in een gloednieuw schoolgebouw vlakbij het station, kunnen de werken aan het project Boevrie, in de Boeveriestraat, starten. Het gaat om het belangrijkste binnenstedelijk woonproject in jaren in Brugge. Eind dit jaar zullen de oude schoolgebouwen afgebroken zijn wordt gestart met de ontwikkeling van het project dat volledig fossielvrij zal zijn.
 
“Elke woning en appartement zal over een individuele geothermische warmtepomp beschikken, die wordt aangesloten op een groot boorgat energie opslag-veld (beo-veld) of een ondergronds reservoir waar aardwarmte vanop 150 m diepte kan worden getankt en opgeslagen. Op die manier wordt het mogelijk om op grote schaal vloerverwarming te installeren, zodat je actief kan verwarmen en passief koelen”, zegt Stijn Van Hoof van ontwikkelaar Boeverie nv.
 
Concreet zal Boevrie 102 één-, twee- of drieslaapkamerappartementen, 25 eengezinswoningen, acht stapelwoningen (compactere woningen voor jonge starters, alleenstaanden, …) en één kantoorruimte tellen. Parkeerplaatsen, garageboxen, bergingen en fietsenstallingen gaan ondergronds en zullen toegankelijk zijn via de in- en uitrit in de Boeveriestraat en een geïntegreerde fietslift.
 
De architecten hebben ervoor gezorgd dat dit nieuwbouwproject volledig past in de historische invulling van de stad. De historische gevel in de Boeveriestraat wordt bewaard en gaat naadloos over in de nieuwe gebouwen. Boevrie is een uitstekend voorbeeld van hoe je met respect voor de bestaande omgeving een historische stad als Brugge kan vernieuwen en mee een antwoord kan bieden op de nood aan meer kwaliteitsvolle nieuwbouwwoningen. 
 
De herbestemming van de site betekent tevens een meerwaarde voor de hele buurt dankzij de aanleg van steegjes en groene pleintjes die de woningen met elkaar verbinden en die de typische Brugse uitstraling versterken. De steegjes worden later kosteloos overgedragen aan de stad, zodat ze publiek toegankelijk worden. Momenteel is de site nog zo goed als volledig verhard en ook daar komt verandering in dankzij een aaneenschakeling van groene pleinen met bomen. Daarnaast is ook rekening gehouden met de nabijgelegen Sint-Godelieve-abdij, die een stilteplek zal blijven. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten